СА ТРЕЋОМ плочом "Мртва природа" објављеном у новембу 1981, "Рибља чорба" постаје најпопуларнији бенд на простору бивше Југославије. Према мишљењу Боре Ђорђевића, с данашњег аспекта, то није био толико генијалан албум, али су се на њему све коцкице сложиле. Идејни творац заштитног знака "Чорбе" дизајнер Југослав Влаховић осмислио је невероватан дизајн омота - испупчено јаје са кокошијом главом и ногама.

На тој плочи Бајага први пут има своју песму "Ја сам се ложио на тебе", са Мишом је компоновао "Одлазак у град" и радио музику за песму "Не веруј жени која пуши 'дрину' без филтера". Ударни аутор је и даље Бора с песмама "На Западу ништа ново" (његова прва директно политичка), "Нећу да испаднем животиња", "Пекар, лекар, апотекар", "Волим, волим жене"...

У ЈАНУАРУ 1982. група је концертом у Чачку почела југословенску турнеју која је, како се испоставило, прилично незгодно названа "Ко преживи - причаће". Када би одсвирали концерт, морали су да чекају у гардероби још најмање сат - сат и по, да се народ жељан сликања и аутограма бар мало разиђе. Све је било идеално, а онда се догодио неазпамћени скандал. Разлог су били Борини стихови у једном од већих хитова са плоче "На Западу ништа ново", песме настале претходне године од новинских наслова и Бориних личних доживљаја стварности.

- Већ смо били продали 250.000 носача звука "Мртва природа" када су се јавили борци из скопске општине Карпош и побунили се због стихова "за идеале гину будале" и "кретени дижу буне и гину" - сећа се Бора у књизи "Шта је песник хтео да каже". - Не знам како су се препознали у тим стиховима, када их нисам ни поменуо. Ваљда су они боље од мене знали шта је песник хтео да каже, тек лавина је покренута. Одмах после Македонаца напао нас је жестоко СУБНОР из Бездана (мој отац, учесник рата, тада ми је рекао да се не сећа да је у Бездану било нешто много бораца), а онда су загрмели СУБНОР-и са свих страна, са захтевима да се плоча моментално забрани и повуче из продаје, зато што борце за слободу наше отаџбине називамо будалама и кретенима. Проглашени смо државним непријатељима број један и нападани по свим медијима. Једног јутра сам се пробудио у хотелу у Славонској Пожеги, купио "Илустровану политику" и прочитао велики наслов: "Рибља чорба у затвору". У чланку генеза целог случаја и предлог да ме ухапсе и осуде. Брже-боље окренем моје кући и јавим им да нисам у затвору него у Славонској Пожеги. Људи слепо верују новинама и телевизији, могу свашта да помисле.

КОМУЊАРЕ су, тврди Бора, примењивале проверени начин борбе против класног непријатеља - укључивале су тешку артиљерију у виду рубрика под именима "Писма читалаца", "Одјеци и реаговања", у којима су их "пљували" савесни грађани и омладина. Та писма обично су почињала речима: "Зовем се тако и тако и имам 18 година. До сада сам много волела и слушала 'Рибљу чорбу', али од сада их мрзим и више их нећу слушати. Како може тај Бора Ђорђевић да вређа моје родитеље и друге борце који су нам омогућили да живимо срећно и у слободи..."

Резултати свега тога били су видљиви на терену. "Чорба" је била приморана да у Цељу први пут у каријери прекине концерт јер су дежурни ватрогасци били превише агресивни према публици. Концерт у Сарајеву могао је да буде одржан тек када је Бора написао образложење за текстове свих песама које ће изводити и потписао да ће "На Западу ништа ново" отпевати на сопствену одговорност. У Тузли нису могли да свирају са образложењем да организатор не може да обезбеди ред и мир током концерта групе чије понашање није у складу са социјалистичким моралом.

- ПОЗВАН сан на Студио Б да јавно објасним, стих по стих - сећа се Бора. - И ја лепо објаснио. Жао ми је што нисам то сачувао, али отприлике иде овако: Критичар песника јавно вређа (у току је била оштра полемика између неког бедног "угледног" критичара који није презао од увреда у нападима на, чини ми се, Матију Бећковића). Самоубица се убио с леђа (Аутентични наслов из новина. И тада су се дешавала врло чудна самоубиства као и сада, нпр. Дада Вујасиновић). У Африци опет државни удар (Свакодневна појава и тада и сада). Уморни Турчин изазв'о судар (Тада је то била чешћа појава јер су турски возачи гледала да што пре прођу нашу самоуправну домовину у којој путеви нису били баш најсигурнији од пљачке, па би често заспали за воланом возећи камионе са запада на исток. Данас је та појава ређа, али се још увек такве ствари дешавају. Такође наслов из новина). Голе су лутке с насловних страна (Било је тога и 1981, а сада је потпуно нормална и широко распрострањена појава).

- ЈОШ једна победа партизана (Обратите пажњу. Партизани су написани са малим "п". Дуго су ме сматрали "гробаром", што ме је као задртог "делију" или "циганина", свеједно, дубоко вређало. Чак сам и тада рекао да не мислим на фудбалски клуб већ на нове мирнодопске победе партизана). Моју зараду други троше (То је моје лично проклетство, редовна појава која ме прати кроз цео живот). Време брез промене, углавном лоше (Временска прогноза). У болници пацови појели бебе (Аутентични наслов из тадашњих новина. Са жаљењем могу да констатујем да се ситуација у здравству до данас није поправила). Убио прво жену па себе (Овакав наслов сам у последњих 30 година видео у новинама бар 50 пута. Део "фолклора" на брдовитом Балкану). Динар и даље у лаком паду (Аутентични наслов из новина, динар је, изгледа, у вечитом паду. Лакше ће се дићи овај мој него динар. Нема ништа спорно у овом стиху). Бацили бомбе на амбасаду (Ту се умногоме напредовало! Такође је у питању наслов, али данас имамо људе бомбе, аутомобиле бомбе, камионе бомбе, авионе бомбе...). Велики упорно зезају мале (Било и биће док је света и века). За идеале гину будале (Ово је велика истина. Данас кад говорим о томе истичем да сам прва будала која ће погинути за своје идеале).

- ТАДА сам се сетио оног Џонса, вође неке америчке секте који је своје следбенике одвео у џунглу где су извршили колективно самоубиство. Данас имамо безброј примера који сведоче о тачности овог стиха, нпр., 11. септембар. Фабрике трују околину (Тровале и 1981, а данас постоји реална могућност да Србија постане отпад Европе). Кретени дижу буне и гину (Заиста се не сећам како сам објаснио овај стих. Знам да сам ископао неки адекватни пример, ал' који, немам појма. У ствари, зависи из ког се угла гледа. Онај који диже буну у очима свог народа може да буде херој, а за супротну страну је кретен. Замислите само како смо у Милошевићевим очима изгледали ми који смо устали против њега. Као кретени, наравно).

Није било потребе да Ђорђевић објашњава рефрен "Биће боље, неко виче, на папиру мртво слово, на Истоку старе приче, на Западу ништа ново":

- Никада неће бити боље, може да буде само горе. То је суштина Марфијевог закона. Не верујем у боље сутра.


ОТВОРЕНО ПИСМО ЗБОГ ГАЋА

НАЈКРЕАТИВНИЈИ допринос свеопштој хајци дао је млади глумац Тихомир Арсић који је цитирао Борин стих "Ја бих се одрек'о рођене браће за једне чипкасте женске гаће" из песме "Волим, волим жене", и на основу тога се у отвореном писму запитао какав је то уопште човек, тај Ђорђевић, кад су му гаће прече од браће. Арсић се уопште није шалио, а Бору је познавао приватно.

СУТРА: Трагедија на загребачком концерту