ПРЕПАРАТ који се и код нас прочуо као ефикасан у третману против рака је хидразин-сулфат (Hydrazine sulphate). Преко неких увозника лекова он стиже у Србију углавном из Русије. Уз препарат стиже и рецептура за његово коришћење. Али, хидразин-сулфат се у терапији канцера не сме тек тако узимати, јер може имати фаталне последице.

Наиме, све терапије за лечење рака производе у организму електробиохемијске реакције на ћелијском нивоу и оне морају бити под контролом стручњака који има искуство у примени одређеног хемијског једињења.

Да поновимо још једном: читав организам је веома сложена електробиохемијска лабораторија. И најмања непожељна хемијска реакција може, под одређеним условима, да буде фатална. Посебно, ако нисмо свесни да смо је произвели и организам нам годинама о томе не даје видљиве симптоме. А то је управо случај са канцером.

Истина је да хидразин-сулфат зауставља један биохемијски процес који помаже исхрани канцерозних ћелија, али овај препарат не лечи од рака, јер не уништава малигне ћелије, као ни узрок њиховог настанка. Он се користи само као врло ефикасно помоћно средство које успорава умножавање ћелија рака и то тако што их омета у исхрани и хронично их исцрпљује.

Анаеробна ћелија рака, због немогућности да кисеоником разбија молекуле гликозе, храни се ферментацијом шећера. А енергија коју тако унесе је сувише мала и недовољна за њен опстанак јер тако из гликозе извлачи само око пет процената потребне енергије, па остатак који је унет храном остаје неискоришћен. Због тога ћелија остаје гладна (тражи још енергије) и грозничаво настоји да се дочепа још молекула шећера из којих ће опет извлачити око пет процената потребне енергије. Уколико се у организам не уноси шећер у великим количинама ћелије канцера морају да га отимају од здравих ћелија. Тако се и нормалне ћелије временом изгладњују и остају без довољно енергије. Ферментација шећера канцерозну ћелију чини веома киселом. Током ферментације производи се млечна киселина која онда одлази у јетру, тамо се разлаже и претвара у гликозу. Ову гликозу поново граби гладна канцерозна ћелија и ствара се зачарани круг у коме канцерозна ћелија опстаје и храни се расипајући енергију. Последица овога је да читав организам временом слаби због повећане потрошње енергије која се нерационално користи за стварање енергије у канцерозној ћелији. Овај поремећај се у медицини назива кахексија и карактерише га мршавост и потпуна изгладнелост организма. Она се разликује од мршавости која настаје намерним гладовањем, јер код кахексије постоји и огроман утрошак енергије, због абнормалног рада ћелија које више биоенергије утроши на исхрану, него што из тога добије.

Кахексија је хронична болест која ствара и патолошку анорексију (недостатак апетита). Оболелом је и поред тога што он престаје са уносом хране, јер нема апетит, исхрана организма неопходна, па он почиње да једе сам себе и све брже троши све залихе енергије које су му на располагању. Тако прекинути потпуни унос шећера код оболелих од канцера може да изазове кахексију.

ПРОФИТ ПРЕПАРАТ "Cancell" је још једна успешна формула која је заустављена. Између 1930. и 1950. Џејмс В. Шеридан је направио формулу названу "ентелев" као лек за канцер. И ова формула показала се веома успешном, па је могла озбиљно да угрози велики фармакобизнис са хемотерапијом. Тако је америчка Федерална агенција за лекове (ФДА) на све могуће начине покушавала да онемогући Шеридана да ову формулу патентира као лек за рак. Његових 47 година рада и настојања да овај лек створи и примени у лечењу рака практично је уништено. И он није био ни први ни последњи који је осетио на својој кожи за кога и како ради америчка Федерална агенција за храну и лекове (ФДА).

Овај зачарани круг може да прекине хидразин-сулфат тиме што у јетри спречава конверзију млечне киселине у гликозу. Ензим у јетри који конвертује млечну киселину у гликозу је назван phosphoenolpyruvate carboxykinase (ПЕПЦК) и хидразин-сулфат га блокира.

Хидразин-сулфат је 1974. на једној конвенцији Националне здравствене федерације (у САД) представио доктор Џозеф Голд са Сиракуза Института за истраживање рака у Њујорку. Он је овај лек и направио управо за лечење кахексије још 1960.године, али се он показао врло ефикасан и у третману рака. Резултати његове примене су били веома добри па је америчка Федерална агенција за храну и лекове (ФДА), која одобрава употребу свих лекова (јер превасходно штити интересе крупног капитала и корпоративног бизниса), одлучила да угрози популарност овог медикамента. Хидразин-сулфат је изгубио статус лека који је у фази истраживања и престало је свако финансирање његових испитивања. По речима самог доктора Голда престижна клиника Слоан-Кетеринг је намерно у тестирању направила превид (наводно су у питању биле грешком изостављене неке информације о споредним ефектима) па су закључили да је лек "опасан" и "неделотворан".

Поменути споредни ефекти настају у ствари када се хидразин-сулфат комбинује са неким супстанцама (првенствено лековима за смирење) за које доктор Голд тврди да су биле предочене да не иду уз овај препарат и третман. Али, неко је то у Слоан-Кетерингу "превидео". Занимљиво је да је чак 95 одсто пацијената на којима је вршено испитивање у Слоан-Кетеринг болници било под транквилајзерима (лековима за смирење). И, наравно, сви су након испитивања - умрли.

Зато се и овај препарат користи само уз прецизан протокол који искључује многе супстанце.

- Хидразин-сулфат је инхибитор оксидације моноамина тј. он спречава ензиме који разлажу моноамине (серотонин, норепинефрин и допамин). Ове хемикалије користи мозак и оне делују на расположење - тврди Голд.

Хидразин-сулфат кочи метаболизам аминокислине тирамин која се налази у неким намирницама и њено неразлагање у јетри може подићи крвни притисак и појачати лупање срца. Зато се за време терапије хидразин-сулфатом мора избећи узимање хране која садржи тирамин. То је углавном ферментисана и укисељена храна: већина сирева (изузев младог крављег сира, топљеног сира или свеже моцареле) месни нарезак, хот-дог, јогурт, вина, пива, вермута, шерија, сушене кобасице, саламе са феферонима, усољена говедина и џигерица, укисељена, сушена и усољена риба, пасуљ и махунарке, сочиво, грашак, соја, храна и пића са квасцима, павлака и култивисани млечни производи, чоколада, кафа и све друга пића која садрже кофеин (чајеви, кока-коле), кикирики, бадеми, пилећа и друга џигерица... Од воћа ту су банане, авокадо, сушене смокве, црвене шљиве, малине, бундевино семе и још неке намирнице.

Хидразин-суфлат се не узима у комбинацији ни са једним другим леком или допуном у лечењу. Због ових ограничења заговорници конвенционалне фармакотерапије су га прогласили "веома опасним".