ДВОЈИЦА Руса званично су призната као жртве трговине органима на Косову. Нјима су у августу 2008. у клиници „Медикус“ извађени леви бубрези.

- У оштужници у случају „Медикус“ две особе из Русије евидентиране су као жртве. Нјима су одузети бубрези - рекао је Николас Хотон, портпарол Еулекса.

Русија, која је веома заинтерсована да истина о косовском злочину изађе на видело, од 4. октобра прошле године води своју истрагу и, како се чује из руских дипломатских кругова, прикупљен је значајан материјал, који указује да је на Косову постајала јединствена мрежа, која је функционисала уз подршку косовског руководства и локалних државних чиновника.

Међу осумњиченима у руској истрази је неколико бивших радника клинике „Медикус“. Лекара Јусуфа Ерджина Сонмеза, познатијег као „др Франкенштајн“, Руси су означили главним извршитељем у „клиници смрти“.

Руски новинари, пуни сумњи, постављали су питање о Сонмезовом хапшењу и изненадном пуштању на слободу. Велики број руских медија, доводи Сонмеза у директну везу са Хашимом Тачијем, означеним као „број 1“ у организовању трговине органима на територији Косова.

Звер“ и „Змија“ како су се Сонмез и Тачи међусобно ословљавали, били су упознати са нестанком 300 косовских Срба, Рома и држављана других земаља, који су 1999. године тајно пребачени на север Албаније до кампова Кукеш и Тропоја, где су им извађени органи. Тада их је, према руским сазнањима, преузимала екипа „Медикуса“, чија је централа била на периферији Приштине. Многи су убијени или умрли, а њихови органи завршили су на црном тржишту, на Западу.

ФУНКЦИОНЕРИ У ЛАНЦУ И руски извори се слажу да је у овај међународни криминални ланац умешан недавно ухапшени Израелац Моше Харел,осумњичен да је преговарао и организовао илегалну трансплантацију органа. Ту су и Илир Рецај, бивши високи функционер Министарства здравља Косова, затим др Тун Перворфај и Арбен Дервишај, менаджер клинике.

Истрага о „Медикусу“ и информације до којих су дошли руски експерти недвосмислено указују да се иза свих злодела крије име Хашима Тачија.

У поверљивим извештајима обавештајних служби о мафијашким групама на Космету, Хашим Тачи и остали из „дреничке групе“, стално су помињани као кључни играчи. Са гађењем сам проучавао те обимне и различите извештаје. Знаци сарадње криминалаца и највиших званичника су исувише бројни да би били игнорисани“. Овој изјави Дика Мартија, руски медији посветили су велики значај.

На захтев министарства спољних послова, Истражни комитет Русије покренуо је кривичну истрагу и дошао до неколико жртава илегалне трансплантације. Портпарол Истражног комитета Владимир Маркин, пре тачно годину дана, потврдио је да је Русија покренула кривични проступак против непознатих учесника транснационалне криминалне групе за трговину људима и намерно угрожавање здравља људи. У Истражном комитету наводе да су ти људи преварени, пошто им је плаћено мање од обећане суме и додају да се планира комплексна експертиза тог случаја.

- Жртвама, међу којима су и држављани Србије, Русије, Турске, Молдавије, Казахстана и Белорусије, обећано је по 15.000 евра за сваки извађени орган, али им је исплаћена много мања сума, иако је утврђено да су њихови органи за трансплатацију продати на црном тржишту по цени од 80.000 до 100.000 евра - изјавио је портпарол Маркин.

Како је почетком године писао угледни „Комерсант“, који пажљиво прати приштински процес, клиника „Медикус“ отвара озбиљна политичка питања.

- Русија је добила могућност да докаже да су власти Косова нелегитимне и да могу бити повезане са озбиљним криминалом, односно трговином људским органима - пише лист, указујући да до краја треба истражити њихова криминална дела и додаје: „Ако суд пресуди да су криви, то ће бити јак доказ да на Косову постоји пракса обављања илегалних трансплантација“.

Потврда да су и Руси жртве добијена је и у српском Тужилаштву за ратне злочине.

- У истрази о трговини људским органима на Косову, за коју се терети бивши командант ОВК и косовски премијер Хашим Тачи, дошло се до нових и драматичних чињеница - изјавио је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић, најављујући да има нових детаља и да ће у томе помоћи сарадња са Русијом.

КРВАВИ БИЗНИС ИЛЕГАЛНА трговина органима је уносан (крвави) бизнис. Руски медији процењује да годишња трговина људским органима у свету достиже 1,2 милијарде долара!

Заинтересованост Русије да се случај истражи до краја потврдио је и министар спољних послова Сергеј Лавров. Афера „Медикус“ нашла се и на дневном реду Скупштине УН. Виталиј Чуркин, стални представник Русије у УН, изразио је забринутост због начина на који Еулекс истражује наводе из извештаја Дика Мартија о трговини органима и умешаности неких лидера косметских Албанаца у ту трговину и заложио се да Савет безбедности преузме водећу улогу у тој истрази.

Руски званичник позвао је несталне чланице Савета безбедности да подрже иницијативу да се истрага о трговини органима на КиМ пренесе на Савет безбедности УН.

Руски извори наводе да трговину људским органима у Албанији и на Космету није открила Карла дел Понте. Албанска полиција је 2004. године ухапсила хирурга Марија Спалонеа, који је отворио неколико клиника у Драчу и Фијеру, како би у њима нелегално узимао људске органе, намењене западном тржиту. Албанска полиција открила је и умешаност болнице „Ксут“. Потенцијални „даваоци“ органа били су смештени у Фијери, Круји, Куксу, Мати, Берати, Дурешу и Тирани, а „обезбеђивала“ их је албанска криминална група повезана са „испоставама“ у Македонији, Грчкој, Италији и Немачкој.

Међу жртвама су се нашла и деца. Више од хиљаду деце нестало је са територије Албаније. Сумња се да су многи били жртве трговине органима.(Наставиће се)