СВЕДОЧЕНјЕ Дика Мартија у Приштини поводом навода о трговини органима у случају „Медикус“, одложено је за почетак септембра. Бивши швајцарски сенатор и известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти требало је да сведочи 18. јуна пред Окружним судом у Приштини о случају клинике „Медикус“, у којој је обављено најмање 30 нелегалних вађења и пресађивања бубрега.

Међу жртвама ове „нелегалне трансплантације“ били су сиромашни држављани Русије, Казахстана, Молдавије, Азербејджана, Турске и осталих држава источне Европе и Азије, заточених у тајним затворима ОВК, на северу Албаније. Било је и оних који су продавали своје бубреге, али нису добијали обећане паре. Нјихови органи су продавани и илегално пресађивани пацијентима из других земаља.

Аферу „Медикус“ су покренули косовски и полицајци Унмика у новембру 2008. године, а преузели су га полиција и тужилаштво мисије Еулекс. Под сумњом се нашло девет лица, међу којима и „главни хирург“ Јусуф Сонмез, познат као „доктор Франкенштајн“.

- Сонмез је био кључни хирург у операцијама које су обављане на приватној клиници „Медикус“ у Приштини - рекао је судија Еулекса Джонатан Рател.

Сонмез (55), познат и под надимком „доктор монструм“, учествовао је и у операцијама вађења органа у Азербејджану као део међународне мреже трговаца људским органима. Али, како је рекао његов адвокат Хусеин Севим, на душу му се стављају греси због „оптужби на Косову“.

Др монструм“ је оперисао у клиници у центру Истанбула, опремљеној најсавременијим инструментима. Говорило се да само хируршка сала вреди 2,5 милиона долара. Он је уговарао операције. Лјудима је обећавао да могу да продају бубреге - за 20.000 долара, а „пацијенти“ су били углавном сиромашни држављани Турске или бивших совјетских република. Највише је било Азербејджанаца и Казахстанаца.


МИНИСТАР СЕ САЖАЛИО БИВШИ министар здравља Алуш Гаши изјавио је на суду да је трпео велики притисак од посланика Шаипа Мује за издавање дозволе за рад клиници „Медикус“.
- Отац једног дечака који је био на дијализи молио је за помоћ, а ја сам имао моралну обавезу да се распитам шта се догађа са дозволом за клинику - бранио се Муја.

За Сомнеза је доказано да је тесно сарађивао са Хашимом Тачијем, премијером „државе“ Косово, којег је Дик Марти оптужио за трговину људским органима. У извештајима о „Франкештајну“, који су направиле турске власти, а пренели сви турски медији, име Хашима Тачија помиње се чак - 27 пута. Помињали су га и сведоци, и преварени пацијенти, али и сарадници Јусуфа Сонмеза.

- Ниједна оваква операција на Косову није могла да прође без знања Хашима Тачија - писао је, још у новембру прошле године, тиражни турски дневник „Милијет“.

Колико је тачно операција сигурном руком доктора Сонмеза и под заштитом косовске власти и Хашима Тачија изведено на Косову, не зна се, али се претпоставља да се тај број мери - стотинама.

Због оштријих турских закона и могућности да буде ухваћен, посебно зато што му је још пре неколико година одузета дозвола за рад, Сонмез је несрећнике упућивао на Косово - праву меку за криминал и илегалну трговину органима - а операције је најчешће изводио сам.

У приватној клиници „Медикус“, надомак Приштине, асистирао му је и Илир Речај, бивши званичник косовског министарства здравља. Уз још четворицу Албанаца, у екипи је био и недавно ухапшени Израелац Моше Харел. Сомнез је, према наводима судије Ратела, до 2006. извршио више од 3.500 трансплантација бубрега и других органа. Године 1993. извршио је и прву трансплантацију од живог даваоца у Турској.

У Приштини је, како су „Новости“ писале, покренута истрага против девет особа које се доводе у везу са „Медикусом“. Судија Джонатан Рател је почетком године у Приштини саслушавао оптужене да припадају међународној мрежи укљученој у трговину људским органима. Сви су означили Сонмеза као „главног хирурга“, односно као „доктора стрвинара и вампира“.

- Када је било потврђено да су хирурзи спремни за операције, заточеници су појединачно извођени из сигурних кућа, убијани, а њихова тела су брзо пребацивана у клинику - рекао је један од осумњичених.

После саслушања, Рател је навео да су у случај клинике „Медикус“ у Приштини и у та убиства умешане исте особе.

Сонмез је у више наврата привођен у Турској због нелегалне трансплантације органа и сумњивих радњи, али је 2005. избегао затвор пошто је те године ступила на снагу амнестија. Турски лекар је 2008. у одсуству осуђен на осам година затвора.

После интересовања турског, али и тужилаштва ЕУ, потернице Интерпола и претње казном од најмање десет година затвора, Сонмез је побегао из Турске. Био је у бекству годину и по. Клиника у центру Истанбула у којој су људима вађени бубрези је затворена.

Хирург се крио углавном у Литванији, из које је његова супруга. Не зна се када се вратио у Турску. Лисице су му стављене у јануару прошле године. Тада је ухапшен и уролог Лјутфи Дервиши, професор на Приштинском универзитету. Први човек клинике био је његов син Арбан, а међу ухапшенима је и бивши званичник косовског министарства здравља Илир Речај.

Сведок у случају „Медикус“ био је и Шаип Муја, посланик у скупштини Косова, један од кључних играча у мрежи трговаца органима, који је рекао да клиника није поседовала исправну дозволу за рад, као ни дозволу за пресађивање органа.

Муја, члан владајуће Демократске партије Косова (ДПК), рекао је да га је са Сонмезом упознао власник клинике „Медикус“ Лутфи Дервиши.

- Упознали смо се на венчању сина Лутфија Дервишија. Било је много гостију, личности из политичког живота и доктора... а обичаји налажу да се упознате са сваким гостом - рекао је Муја.

(Наставиће се)