Косовски премијер Хашим Тачи налази се на челу „организације налик мафији“ која је одговорна за кријумчарење оружја, наркотика и људских органа.

Тешке оптужбе које је на Тачијев рачун изрекао Дик Марти, известилац Савета Европе, децембра 2010, нису остале незапажене. Немачки медији су упитали: Да ли је Тачи шеф мафије одговоран за кријумчарење хероина, оружја и људи, као и за трговину људским органима?

Хашим Тачи идентификован је као шеф опасне мафијашке мреже која је почела са криминалним радом непосредно пред рат на Косову 1999. године. Од тада он има моћан утицај на управљање земљом, наводи Марти.

Тачијеве везе са организованим албанским криминалом трају дуже од једне деценије, од када су они лојални групи „Дреница“ (одакле је Тачи) постали доминантни у такозваној Ослободилачкој војсци Косова. Дреничка група преузела је премоћ над осталим групама у неуједињеном герилском покрету. Од 1998. године заузели су контролу над већином „илегалних криминалних предузећа“ у која су „Косовари“ били укључени у Албанији.

У Мартијевом извештају који је сачињен после двогодишње истраге уз доступност података Еф-Би-Ај-а и других безбедносно-обавештајних извора, стоји да је Тачи током последње деценије насилно контролисао трговину хероином. Агенције за борбу против трговине наркотицима у поверљивим документима у пет држава именовале су бившег команданта ОВК и остале чланове дреничке групе за насилну контролу трговине хероином и другим наркотицима.

Унутрашњи Тачијев круг, у којем су и чланови његове породице, осумњичен је за киднаповање људи и њихово одвођење у Албанију, где је наводно неколико Срба убијено, а њихови бубрези су извађени и продати на црном тржишту људских органа.

- Током рата на Косову и годину дана после Тачијеве снаге светиле су се Србима, Ромима и косовским Албанцима који су „сарађивали“ са непријатељем - написао је Марти, именујући Тачија и још четири припадника дреничке групе као починиоце злодела - убистава, хапшења, премлаћивања и испитивања.

На црној листи су Джавит Хаљити, Кадри Весели, Азем Суља и Фатмир Лјимај. Ова тврдокорна фракција ОВК имала је значајну моћ у влади Косова током последње деценије, уз подршку западних сила које су желеле да обезбеде стабилност младе државе, наводи Марти.

Дик Марти вођу Тачија и остале чланове дреничке групе именује као „кључне играче“ у обавештајним извештајима о косовским структурама организованог криминала - налик мафијашким.

- Испитао сам различите и обимне извештаје са осећајем запрепашћења и моралне срамоте - навео је Марти.

Због своје прошлости Хашим Тачи могао је да буде најурен“ - написао је поводом овог извештаја угледни немачки лист „Хамбургер абендблат“, уз тврдњу да су и даље неизмирени многи рачуни од рата 1999. године.

ДВЕ ЦЕНЕ БУБРЕГА Сведоци оптужбе су навели да су долазили на Косово пошто су претходно уговорили цену од око 30.000 евра за бубрег који је касније, како је истрагом утврђено, продаван пацијентима са запада по цени и до 100.000 евра. Оптужницом из 2011. године су обухваћени професор медицинских наука на Универзитету у Приштини Лјутфи Дервиши, оснивач „Медикуса“ Илир Рецај, турски хирург Јусуф Сомнез и Израелац Моше Харел, коме се суди у одсуству.

- Амерички стручњаци воде истражни поступак против Тачија и он мора да рачуна с тим да би и као актуелни премијер могао да буде оптужен за ратне злочине - пише овај лист.

Све више је гласова о умешаности Тачија у нелегалну трговину и трансплантацију органа на КиМ. Извесни трагови упућују на то да је узимање органа у злогласној „жутој кући“ било уз знање бивших вођа ОВК предвођених Хашимом Тачијем, а да су се трансплантације у „Медикусу“ одвијале уз „благослов“ привремене владе Косова и њених званичника.

- Истраге о трговини органима и илегалној трансплантацији темеље се на доказима који су прикупљени у Молдавији, Русији, Турској и на Косову - тврди за „Новости“ и Бруно Векарић.

Још крајем 2010. године, портпарол Стејт дипартмента Пи Джеј Кроули затражио је да сви докази и извори наведени у извештају Дика Мартија о трговини органима на Косову и у Албанији деведесетих година треба да буду прослеђени надлежним органима ради истраге.

- Узимамо веома озбиљно у обзир све веродостојне тврдње о криминалним активностима. Владавина права је основ стабилности и напретка на Балкану - рекао је Кроули поводом тврдњи Дика Мартија о томе да су припадници ОВК током 1999. организовали отмице људи чијим су органима трговали у Албанији.

И Министарство спољних послова Француске је навело да мисија Еулекса на Косову треба да истражи тврдње Мартија. Служба шефице дипломатије ЕУ Кетрин Ештон више пута је из Брисела поручила да Марти треба да поднесе Еулексу опипљиве доказе о тврдњама да је косовски премијер Хашим Тачи починио ратне злочине.

Исти захтев је поставила и међународна хуманитарна организација „Амнести интернешенел“ захтевајући од Еулекса да „сместа покрене истрагу“.

Еулекс је затражио „чврсте чињенице“ о трговини органима, а представница те мисије Карин Лимдал указала да раније истрага ЕУ није донела доказе.

- Уколико има било каквих доказа за било коју од тврдњи изнетих у том извештају, људи који имају те доказе треба да их изнесу - рекла је Лимдалова. - Без доказа нема кривичног гоњења. Ако добијемо такве информације, наши тужиоци су спремни да одмах почну да раде.


(Наставиће се)