КРВАВИ траг трговине људским органима води ка - Албанији. Осим сведочења бившег хашког тужиоца Карле дел Понте на то указују и званични представници Еулекса. То тврди и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

- Даљи кораци воде у правцу локација у Албанији где су се за време оружаних сукоба вадили органи који су се продавали трећим земљама - рекао је Вукчевић.

Он је додао и да је на Косову било великих опструкција у случају трговине људским органима, јер да није тако, „починиоци би већ били пред судским већима“.

У Тужилаштву за ратне злочине Србије кажу да ће веома брзо јавност бити упозната са запањујућим подацима и сазнањима о трговини органима.

Истрага се води у неколико земаља - у Србији, Русији, Израелу, Украјини и на Косову и Метохији. Истрагу води Еулекс. Прва истрага, поверена специјалном тужиоцу Клинту Вилијамсу, бави се догађајима у „жутој кући“ у Албанији у периоду од 1998. до 1999. године када су наводне жртве били киднаповани Срби с територије Косова. Вилијамсов тим може да ухапси, приведе, отвара правна питања, у складу са којим ће се судским споровима водити даљи судски процеси. Али и где ће се водити.

Друга истрага, коју води Еулексов тужилац Джонатан Рател, бави се трговином органима и илегалним трансплантацијама у болници „Медикус“ на путу Приштина - Косово Поље.

ПОЛИТИКА КРИЈЕ ЗЛОЧИН - ИЗВЕШТАЈ Дика Мартија, а потом и „случај ‘Медикус’“ отрезнили су светску јавност - каже тужилац Владимир Вукчевић.
- Плашим се само да се политика не умеша јер је таквих покушаја већ било. Не постоји ниједан рационални политички интерес који би могао да штити злочинце.

- Подаци Еулекса се у великој мери поклапају са нашим доказима и сазнањима, али нама није циљ да се та суђења одвијају у Приштини, већ да истрага и суђења одговорнима за трговину органа добије међународну димензију и да се формира неки „ад хок“ међународни суд за ратне злочине налик Хашком трибуналу где може да буде сагледана међународна димензија злочина - каже Бруно Векарић, заменик тужиоца за ратне злочине.

Векарић сматра да је овај случај попримио политичку димензију. Због истине која мора да угледа светло дана јер је то дуг породицама жртава, важан је његов кривично-правни аспект, а бројни докази, како тврди Векарић, упућују на то да је реч о организованом међународном криминалу.

- Али, за све што урадимо и докажемо Албанци кажу: „Ту истину изричу Срби!“ - каже Векарић.

- Саљи Бериша је ишао толико далеко да је јавно упитао зашто смо доказе до којих смо дошли дали Дику Мартију? Ми смо их предали и Албанцима, али они нису ништа учинили. Напротив, уништили су бројне доказе, између осталог и извештај о страдању Предрага Драговића из Пећи, који је мучки убијен 22. јуна 1999, и коме су извађени органи. Драговић је мртав сликан у униформи Ослободилачке војске Косова.

Колико се истрага о трговини људским органима озбиљно води у Тужилаштву говори податак да је у њу, осим председника Владимира Вукчевића, укључено још троје заменика и бројни сарадници.

- Наш циљ је да у координацији са Вилијамсоном дођемо до истине и међународног трибунала - каже Векарић. - Реч је о организованом криминалу у којем се обрће огроман новац.

Према тврдњама званичника Еулекса, истрага о „Медикусу“ и судски поступак су од почетка јавни, а истрага о злочинима у „жутој кући“ обавља се под ознакама тајности због безбедности специјалног тужиоца и истражиоца на терену.

- Све док се не добију стопроцентне гаранције тешко да се може говорити о стварној истрази „случаја ‘жута кућа’“. Еулекс озбиљно схвата наводе које је у извештају Савета Европе изнео Дик Марти, али још ниједна особа није под истрагом у вези с његовим наводима о трговини органима на Косову и северној Албанији током и након сукоба 1999 - кажу у Еулексу.

Има, међутим, и назнака да Еулекс две истраге које се тренутно воде о трговини органима на Косову споји у једну због сумње да је у оба случаја умешан исти криминални клан, а да „пирамида“ тог злочина води све до врха приштинских власти.

У Београду је боравио и шеф специјалног истражног тима ЕУ о трговини органима на Косову Клинт Вилијамсон, с чијим је тимом наше тужилаштво интензивирало сарадњу. Зато је, по оцени Вукчевића, од пресудног значаја једногласно одобравање албанског парламента да Вилијамсонов специјални истражни тим може да води истрагу на територији те земље.

- Пратићемо доказе где год нас они одведу - обећао је Вилијамсон.

Оно што, међутим, не охрабрује јесте Вилијамсонова изјава да ће истрага о трговини органима бити готова (тек) за две-три године. Да је то превише, сматра и тужилац Вукчевић, нарочито зато што буди стрепњу код породица жртава да правда неће бити задовољена.

- Питам се шта би се догодило уколико би неко сутра јасно изнео незаобилазан доказ да се тако нешто дешавало и указао на извршиоце? Да ли ћемо онда чекати три године да их приведемо правди? - упитао се тужилац за ратне злочине.

Питање сарадње српског Тужилаштва са Еулексом никада се, међутим, није постављало. То је потврдила и министар правде, Снежана Маловић.

- Наравно, сарађиваћемо са представником Еулекса да би се расветлила трговина органима, која је добила и званични печат после изношења случаја Савету Европе - рекла је Маловићева истичући да је став Србије да би најбоље било да УН формира независно тело које ће се бавити тим проблемом, јер се ради о доказима који се налазе на територији више држава.

Од јуна 1999. случај је пребачен на Миљка Радосављевића и Тужилаштво за организовани криминал.

(Наставиће се)