МОШЕ Харел, осумњичени за организовање трговине органима, кога су власти на Косову тражиле годинама, ухапшен је 19. маја у Израелу. Вест о његовом хапшењу пренели су бројни светски медији са коментаром да би то могла бити прекретница на суђењу седам особа, оптужених за трговину органима и нелегалне трансплантације у клиници „Медикус“ 2008. године у Приштини.

Док израелска полиција ћути, специјални тужилац ЕУ Джонатан Рател изјављује да је у Израелу пао „мозак мреже“, главни организатор шверца људских органа, Моше Харел.

Тужиоци из ЕУ сумњиче Харела да је вукао главне конце у илегалној трговини људским органима. Нјегово име везује се за озлоглашену приштинску клинику „Медикус“ у којој је, према оптужници, 2008. обављено најмање 30 нелегалних вађења и пресађивања бубрега. Даваоци су били из сиромашних источноевропских и централноазијских земаља, којима је за органе обећано 15.000 евра.

Заједно са Харелом у илегалној трговини органима учествовао је и Израелац хирург Заки Шапира. Доктор Шапира је још 1999. године нудио лекарима у Скопљу сарадњу на пресађивању бубрега. Тај бизнис је потом развио у Естонији, Молдавији и Турској, заједно с турским хирургом Јусуфом Ерцуном Сонмезом, који је био главни оператор у приштинској клиници за илегално пресађивање бубрега.

Већ тада, Моше Харел ухапшен је у Приштини, али је побегао са Косова чим је пуштен из притвора. Косовске власти за њим су издале међународну потерницу, а у оптужници је наведен као кључни оперативац у изналажењу „дародаваца“ бубрега и оних који су их куповали по цени од 12.000 евра.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да је Израелац Моше Харел, главни осумњичени у одвојеној, паралелној истрази у вези са оптужницом, из јуна 2011. године, која га терети за трговину људима и организовани криминал, у случају „Медикус“.

МАРТИ НУДИ ДОКАЗЕ И бивши швајцарски сенатор и известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти требало је да сведочи пред Окружним судом у Приштини о случају „Медикус“, али је то одложено за почетак септембра. Сумња се да је разлог - недовољна заштита сведока. Осим извештаја о мрачним догађајима око ове афере, Марти је успео да пронађе сведоке - возаче који су возили будуће жртве до импровизованих сала у којима су им вађени органи.

Непосредно уочи овог догађаја који је најављен косовској полицији, израелски листови су известили о великој акцији хапшења десеторо људи за које се основано сумња да су припадници међународне мреже кријумчара људских органа. Остало је, међутим, нејасно да ли је међу њима био назначен и Харел или је његово хапшење текло одвојено.

Афера у „Медикусу“, да подсетимо, откривена је случајно, када је један турски држављанин колабирао на приштинском аеродрому, док је чекао авион за Истанбул, пошто му је извађен бубрег. Полиција у Приштини претресла је клинику, скупила доказе, али је процес предат Еулексу.

Харел је тада означен као један од седморо људи који су оптужени у вези са трансплантацијом органа на Косову.

Међу осумњиченима којима се данас суди су и бивши косовски функционер Илир Рецај и угледни приштински уролог Лјутфи Дервиши, власник клинике. Трећи осумњичени је лекар из Турске Јусуф Сонмез, који је оптужен да је вршио нелегалне операције. Против њега је оптужница подигнута и у Турској.

Главни тужилац Еулекса Джонатан Рател описао је Сонмеза као „главног хирурга учесника“ у операцијама на клиници. Сонмез је прво ухапшен у Турској због сумње да је учествовао у противзаконитим трансплантацијама бубрега за велике паре. Већина његових пацијената прималаца били су из других земаља.

Сведоци оптужбе су навели да су долазили на Косово пошто су претходно уговорили цену од око 30.000 евра за бубрег, који је касније, како је истрагом утврђено, продаван пацијентима са запада по цени и до 100.000 евра.

На суђењу одржаном у приштинском Окружном суду у случају трговине органима на приштинској клиници „Медикус“ била су и три сведока из Израела. Они су потврдили да су им органи пресађивани у тој клиници, а операције је наводно водио турски хирург Јусуф Сонмез.

Један од сведока навео је да је израелска компанија „Едгар“ налазила људе који су били на дијализи и нудили им да купе бубреге. Фирма „Едгар“ је у власништву Моше Харела.

- Особа под именом Авигал рекла ми је да ће трансплантација бити обављена на Косову, а да ће ме оперисати изесни доктор Јусуф Сонмез - рекао је овај сведок. - Он (Авигал) ми је рекао да ће ме чекати и када буде готова операција да ће ми телефонирати. Тако је и било. Позвао ме је и рекао да треба да платим 50.000 евра и дао ми је и један број телефона. Никада се нисмо срели. Једини следећи контакт је био када сам га обавестио да сам му пребацио новац на рачун.

Он је рекао да су се у „Медикусу“ лепо старали о њему, а да је донор бубрега извесна девојка Ана, за коју претпоставља да је из Русије или Украјине. Ова изјава сведока изазвала је, такође, велику пажњу јавности, а извештај са суђења објавили су многи светски медији.

Још, међутим, није познато где ће се судити „босу“ читаве операције Моши Харелу. Иако је Еулекс расписао потерницу за њим, Израел чије држављанство Харел има, по Уставу забрањује изручење својих држављана страним земљама тако да се не очекује екстрадиција Харела на Косово због суђења.


(Наставиће се)