МЕРИ Хемингвеј, четврта по реду супруга славног писца, није ни сањала да ће се њено име наћи у обавештајним списима који описују како су агенти ЦИА припремали план да кубанског лидера Фидела Кастра, са којим се дружио њен муж Ернест, ликвидирају баш у њиховој кући “Финка Вихиа”, у предграђу Хаване.
А ево како се она нашла у завереничкој мрежи америчких планова против кубанског вође.
Ернест Хемингвеј и његова супруга Мери живели су у тој вили, у живописном прдграђу Хаване, у време када се Кастро са својим барбудосима спуштао са Сијера Маестре и победоносно улазио у Хавану.
Славни амерички писац, који је у тој кући написао своје чувено дело “Старац и море”, имао је симпатије за кубанску револуцију и убрзо после њене победе, нашао се са Кастром, са којим ће нешто касније учествовати на такмичењу у лову на “велику рибу”, пошто су обојица били пасионирани рибари.
Хемингвеј је, захваљујући тој пасији и свом дружењу са локалним “капетаном” Грегоријем Фуентесом, нашао инспирацију, па чак и срж фабуле, за роман “Старац и море”, који ће му донети Нобелову награду.
Али, нису се дружили дуго. Хемингвеј је у лето 1961. године отишао у родни Ајдахо и тамо је 2. јула, те исте године извршио самоубиство.
Мери која се налазила са њим, сахранила је мужа, а онда је, пошто се опоравила од шока, кренула у Хавану да среди и покупи личну и литерарну заоставштину свог мужа.
КУБАНЦИ су је топло дочекали. Кастро јој је поручио да ће јој његова влада бити на услузи у свему шта јој буде требало.
“А онда се, записала је Мери у својим сећањима, Кастро једне ноћи изненада појавио са джипом у којем је сам седео за воланом.
Приметила сам још једна кола испред капије и никог више из његове пратње.
Био је непосредан и директан.
Рекао ми је:
- Ми намеравамо да од ове ваше куће направимо Хемингвејев музеј. Он је овде живео двадесетак година, он је јако био везан за Кубу. Надам се да се ви слажете са том идејом.
- Сложила сам се одмах - пише Мери. - Кастро је пожелео да види кућу, сто за којим је Ернест написао “Старац и море”. А онда смо изашли у двориште.
Тамо је подигнут торањ, висок десетак метара, на чијем је врху била његова резервна радна соба, у коју је одлазио да пише, склањајући се од пријатеља и посетилаца...
Кастро се на торањ попео скоро трчећи, сам, без телохранитеља, без икаквих мера предострожности...
Мери се после вратила у Америку и када је својим пријатељима, блиским Белој кући и обавештајним службама, испричала овај детаљ како се Кастро пео на торањ и долазио на Хемингвејеву финку без пратње, неком је синула идеја да би се ту кубанском вођи могла поставити “сачекуша”!
Тако је и настала тајна операција “Капија код Хемингвеја”, чији је досије недавно изашао на површину и у чијим се списима такође помиње и име Мери Хамингвеј, која је отишла на онај свет, а да није знала да је њена прича о сусрету са Фиделом Кастром инспирисала још једну заверу против кубанског вође.
Двојица америчких новинара Дејвид Корн и Гас Русо, нашли су у архиви Пентагона, “папир”, са ознаком “топ сикрет”, о тој афери, писан пре 39 година и обелоданили га преко страница листа “Нејшн”.
Идеја о ликвидирању Кастра на “капији” Хемингвејеве куће, нашла се на једном затвореном састанку у Белој кући 16. октобра 1962. године. Били су присутни председник Джон Кенеди, његов брат Роберт, који је онда био министар правосуђа, иначе, задужен за случај Кубе, затим директор ЦИА Джон Макон, саветник за националну безбедност Джордж Банди, генерал Едвард Лендсдејл, који је и сачинио белешку о операцији “Хемингвејева капија”.
Како се може закључити из тих тајних списа, идеја је била да се Кастро, који ће се сигурно опет појавити у “Финки Вихиа”, ако не пре, а оно када буде музеј отваран, тамо сачека и ликвидира.
План је био толико тајан да за њега није смела да зна ни група функционера и агената који су водили операцију “Мунгос” на чијој је мети такође био Кастро.
Та операција “Мунгос”, имала је за циљ да комбинацијом завереничких и обавештајних акција подстакне дизање герилског устанка на Куби, да изолује, минира и обори Кастров режим, макар и по цену његове ликвидације.
Завера “Капија код Хемингвејева”, како се сада обелодањује, имала је нешто ужи маневарски простор: да се ликвидира Кастро, а све остало ће доћи само по себи, јер би његова смрт, како је речено у Белој кући, деловала као “потпаљивање барута” за општи хаос и у којем би се народ дигао на ноге.
Ништа се није десило. Кастро је наставио да чита књигу “Старац и море”, која му је, како је сам рекао, уз “Сто година самоће” Гарсије Маркеса, омиљено штиво, а ЦИА је ковала нове завере против њега.
Појавили су се на површини нови тајни документи ЦИА који говоре о томе како је америчка администрација давала огроман новац мафијашима кубанског порекла да отрују, или на било који начин убију Фидела Кастра.
Кубански хроничари тврде да је таквих покушаја било 637!

МАШИНА ЗА УБИЈАНЈЕ
КАД је чуо за нове завере које су испливале на површину са обелодањивањем тајних докумената агенција ЦИА, Кастро је рекао да није изненађен, да је то стара, добро позната прича.
”ЦИА је машина за убијање”, написао је у једној својој колумни прошле јесени.
”Они су одувек тако радили, а тако чине и данас. Ја знам да је и Буш одобрио моју ликвидацију...”
(Наставиће се)