Пише: Мирјана Радетић
ПОСЛЕ 33 године тешких искушења на Косову и Метохији, у време све жешћих прогона српског живља и уништавања њихових светиња, епископ рашко-призренски Павле постао је 44. српски патријарх. Било је то 3. децембра 1990. године, на заседању Светог архијерејског сабора, при чему је тај избор за многе представљао не мало изненађење. За поглавара Српске православне цркве изабран је још за живота свога претходника, и без његове сагласности.
Када су представници Цркве и стручњаци ВМА оценили да патријарх Герман више није у стању да обавља сложене црквене дужности (документ су с медицинске стране потписала петорица виђених лекара ове установе), архијереји су донели одлуку да бирају новог патријарха. Изборним сабором председавао је митрополит загребачко-љубљански Јован, а гласало се, као и увек, тајно. Требало је изабрати тројицу владика, с тим што је сваки од њих морао да има најмање пет година епископског стажа, и да добије поверење више од половине (најмање 13) присутних. Тек из деветог круга, Павле је ушао у ужи избор.
У првом кругу, резултати су били следећи: епископ шумадијски Сава 16, жички Стефан 13, рашко-призренски Павле 11, митрополит Јован 8, банатски Амфилохије исто 8. Само прва два кандидата, епископи Сава и Стефан, могла су да иду даље. До трећег кандидата дошло се тек у деветом кругу, понављањем гласања које је трајало више часова. На крају је рашко-призренски владика добио 20. По црквеном правилу, архимандрит Антоније из манастира Троноша узео је са Јеванђеља три запечаћена коверта, промешао их и један предао митрополиту дабробосанском Владиславу, који је прочитао име новог патријарха.
ЦРКВА је то овако описала: "Ставши на свете двери, високопреосвећени митрополит Владислав, начелствујући изборног сабора архијерејског, показа запечаћени коверат, отвори га и рече: "Архиепископ пећки митрополит београдско-карловачки и патријарх српски је епископ рашко-призренски Павле". И ту "преосвећени Павле познаде вољу Господњу, и са страхом Божјим приступи у трон патријарха".
- Ступајући, као 44. српски патријарх, у трон Светога Саве, ми немамо никакав програм патријарашке делатности. Наш програм је Јеванђеље Христово - рекао је, између осталог, новоизабрани патријарх присутнима. - Ја се покоравам вашем избору и надам се да ће Господ помоћи Цркви својој да у мени не буде онај који ће је унизити. Моје су снаге слабе, то сви знате. Ја се у њих не надам. Надам се у вашу помоћ, кажем и понављам, у помоћ Божју којом ме је он и до сада држао. Нека буде Богу на славу и на корист његовој цркви и нашем напаћеном народу у ова тешка времена.