Пише: Павле ЛЈумовић
СЕНТ-ОБЕН, адвокат одбране је, истакао да Симоновић не представља француску власт и зато захтева од суда да утврди у којем својству је саслушавао Краља у Мелуну, а Поспишила и Рајића у Анемсу. Реплицирао му је јавни тужилац Рол наводећи да су све жалбе оптужених, па и ова која се односи на саслушање оптужених од Симоновића, дошле пред Касациони суд Француске и да их је он одбацио, јер је утврдио да је поступак био исправан и законит. Адвокат одбране је, упркос тврдњи јавног тужиоца, настојао да на сваки начин оспори кредибилитет Симоновића као сведока. Истакао је да, иако постоји одлука Касационог суда, сведочење Симоновића мора да се одбаци, јер је он био само преводилац у полицији, па самим тим не може да буде сведок оптужбе на главном претресу. Тврдио је да се Симоновићево сведочење заснива на брошури Јелке Погорелец, љубавнице Густава Перчеца, коју је она доставила српској служби безбедности и да сва Симоновићева сазнања потичу од ње. То је, тврдио је он, сведочење из друге руке и као такво мора се одбацити.
Суд не само да није одбацио Симоновићево сведочење, него му се, на почетку четвртог дана суђења, председник суда Лоазон, захвалио на коректном изношењу чињеница, на шта је одбрана одмах ставила приговор. Адвокат одбране је рекао да је неморално да један високи функционер полиције стране државе, без обзира на његова овлашћења, буде истовремено и преводилац и сведок оптужбе на главном претресу.
У ДАЛЈЕМ процесу, по налогу суда, и графолози су дали своје експертско мишљење о потписима оптужених у књизи гостију у хотелима у Паризу, Лозани, Авињону, Марсељу, Екс ан Провансу и другим градовима где су боравили. Искази графолога су недвосмислено потврдили да је реч о истим рукописима и потписима какве су имали оптужени терористи, као и други који су са њима припремали атентат. Потврдили су да се највише понављао Кватерников потпис и да је он био присутан скоро на свим местима где су били атентатори. Потврђено је, такође, да се његов потпис налази на рачунима за набавку оружја, које је купљено код једног оружара у Венецији, и одела која су атентатори купили у продавници "Ла Бел Жардинијер", на тргу Клиши у Паризу.
Оптужени су настојали да побију наводе графолога. Тако је Краљ тврдио да није био у хотелу у Екс ан Провансу и да тамо није његов потпис. Настојао је на сваки начин, да увери суд да није био ни у Ексу ни у Марсељу и да није учествовао у атентату. Међутим, сва његова настојања су пала у воду након изјаве власнице хотела у Ексу, коју је суд поново позвао да сведочи.
Марија Обер, власница хотела "Модерн" у Ексу је поново потврдила да је Краљ непосредно пре атентата са убицом Керином дошао у њен хотел. Она је изјавила:
"У недељу 7. октобра, око осам часова увече, дошао је један млађи човек који је пристојно говорио француски. Узео је собу под именом Егон Крамер, бизнисмен из Прага, а онда резервисао и једну двокреветну собу, одмах до своје. Особе које су дошле пријавиле су се као Келеман и Мални. Сутрадан су сва тројица напустила хотел, а увече су се вратили само Келеман и Мални, док се Крамер више није вратио у хотел. Ова двојица су вечерала у ресторану хотела и пошла на спавање.
На сам дан атентата 9. октобра, Келеман и Мални су попили по неколико жестоких пића, наздрављајући коњаком, пре доручка. Напустили су хотел око 12.45 часова, пошто су платили рачуне за сву тројицу. Они су, такође, унапред платили другу собу. Исте вечери, Мални се вратио сам у хотел, око 18.30 часова. Задржао се у ресторану, где је присутном особљу ставио до знања да чека свог пријатеља, а онда је напустио хотел око 19.00 часова и више га нисмо видели."
КАКО је већ раније утврђено да се иза имена Крамер, Мални и Келеман крију Кватерник, Краљ и убица Керин, сада је било јасно и суду, а и самом Краљу, да се не може оспорити његово присуство у Ексу и Марсељу у време атентата. Потврђено је, дакле, да је Мијо Краљ директно учествовао у атентату, као главни помагач убици Керину.
Петог дана суђења, како је то утврђено француским правосудним законом, завршну реч је узео државни тужилац Рол. У свом излагању, које је трајало пуних шест часова државни тужилац је исцрпно говорио и доказивао кривицу оптужених по сва четири кривична дела: покушај атентата, саучесништво у убиству краља Александра, министра Бартуа и троје грађана, поседовање лажних исправа и припадништо илегалној терористичкој организацији.
Тужилац је најпре извршио реконструкцију читавог пута завереника до Француске, посебно се задржавајући на њиховом доласку у Екс ан Прованс. Допутовали су, по Кватерниковом упутству, из Будимпеште и Болоње, преко Цириха, у Лозану, крајем септембра и одсели у хотелу "Палмијер". Из Лозене су, према речима тужиоца, наставили за Париз, преко Евијана и Тонона, а затим су отишли у Фонтенбло, пошто су узели стан у Ла Бел Жардинијер.
Кватерник је прво одвео Поспишила и Рајића у Версај, где је краљ Александар требало да допутује 11. октобра. Испитали су све локације за могујће извршење атентата, у случају да не успе покушај у Марсељу. Величко Керин и Мијо Краљ, са фалсификованим пасошима на имена Келеман и Мални, напустили су Фонтенбло и отишли за Авињон и Екс ан Прованс. Тамо су стигли заједно са Кватерником, који је имао пасош на име Егон Крамер, у недељу, увече, 7. октобра. Одсели су у хотелу "Модерн".

ПЛАВА ДАМА
У СУБОТУ, 6. октобра, наставио је тужилац своје излагање, стигла је у Авињон плавокоса жена привлачног изгледа, стара око 25-28 година, и одсела у хотелу "Регина", око осам часова увече. Узела је две собе и рекла да ће њен муж допутовати нешто касније. Пријавила се под именом Марија Вудрачец из Трста. Навела је да је управо допутовала из Париза, а од пртљага је имала два кофера од жуте коже. Изашла је из хотела и одмах пошто се пријавила и после једног сата се вратила у пратњи једног човека којег је представила као свог мужа Петра.
Следећег дана, поменута дама, коју ћу од сада звати Плава Дама, нагласио је тужилац, аутобусом је са својим мужем отишла у Екс где су се састали са Крамером. Око седам часова увече Крамер је узео такси и при том возачу дао адресу једног хотела на Кур Мирабо и хотела "Модерн" у близини железничке станице. Зауставио је такси током вожње да би узео Плаву Даму која га је чекала на улици, али сада са четири кофера. Плаву Даму је оставио у хотелу на Кур Мирабо, а сам је отишао у "Модерн".
(НАСТАВЛЈА СЕ)