НА муслиманском гробљу у једном селу код Ђаковице ексхумирано је крајем децембра прошле године 37 тела српских жртава, при чему је констатовано **да су скоро сви ови људи убијени после доласка КФОР, понајвише ватреним оружјем, али и тучени тупим предметима и стављањем лисица на руке**.
Професор судске медицине, патолог др Славиша Добричанин, који је учествовао у идентификацији лешева после шиптарског дизања у ваздух аутобуса **Ниш експреса** у селу Ливадице код Подујева, изјавио је да он не сме да каже колико је тачно било жртава у тој трагедији. Немачки патолози, наиме, условили су да ако каже да их је било више од десет, нико од Срба неће моћи да учествује при обдукцији тела у две новопронађене масовне гробнице: на муслиманском гробљу у Приштини (пронађено 94 или 104) и Сувој Реци (150) тела.

ГНЈИЛАНЕ
ЈОВАНОВИЋ Мирослав, из Гњилана, убијен између 18. и 27. јула 1999, Михајловић Југослав, Станојевић Саша и Живковић Небојша, из села Жегре, убијени између 18. и 27. јуна 1999, Караджић Срећко, из села Партеша, убијен у истом периоду, Михајловић ЛЈубомир (1929) заклан у свом стану, Јевтић Слободан, село Лабљан, убијен на путу према Пасјану, Антић Живко и Јова, из Понеша, убијени на својој њиви, Јанковић Јован (14) убијен на својој њиви, Симоновић Благоје и Вера, Гњилане, заклани у својој кући, Савић Петар (56), село Коретиште, убијен на месту Ребар, Стојановић Божидар (50), село Церница, убијен на ливади, Петрић Живојин (66), Трњићевац, убијен у Гњилану, Димић Момчило и Денић Чедомир, село Понеш, убијени између 18. и 27. јуна 1999, Димић Влада (55) село Стража, убијен док је чувао стоку, Денић Војислав (41) и Бранко (40), из Паралова, убијени у шиптарском нападу на махалу Штрбићи у селу Паралову, Перић Раде, претходно киднапован и мучен, умро од последица батињања у болници у Скопљу, Перић Добривоје (68) нађен претучен и од повреда умро, Стојановић Миле, Горњи Макреш, убијен приликом напада Албанаца на село.
Костић Саша (18), село Будрига, убијен на путу за Пасјане, Стојановић Сава, из Лабљана, страдао од метака из оближње шуме, Недељковић Благица, из Коретишта, убијена у селу Добрчану, Денић Милорад (39), село Понеш, убијен пред својом кућом, Максимовић Милан, из Гњилана, умро од рањавања пред својом кућом, Насковић Живко (56) и супруга Лепосава, из села Кметовце, убијени на трактору на путу према селу Панчело, Лазић Божидар и супруга Лазић Н. нађени заклани, Илић Живојин (66) и син Миодраг (42) убијени из ватреног оружја на улазу у своје село Кметовачка Врбица, Трајковић Живко, из Жегре, и Катарина Савић, из Доње Будриге, страдали приликом шиптарског напада из минобацача на Доњу Будригу, Трајковић Душан (65), село Пасјане, погинуо приликом минобацачког напада на ово село, Биочанин ЛЈубисав, нађен мртав у околини Гњилана, Васић Благица (45), Церница, погинула од експлозива који је комшија Шиптар подметнуо под темеље њене куће, Јованов Александар, Пасјане, наставник физичког васпитања, убијен у шуми у Пасјану, Гашић Родољуб, фудбалски судија, убијен на други дан Божића на кућном прагу, Н. Н., из Гњилана, убијен у авлији док је секао дрва на трећи дан Божића, Нојић Стојко (1936), Бранко (1970) и Благоје (1967), из Пасјана, убијени на путу из Прешева према свом селу.
Ђорђевић Данило, село Шурлане код Гњилана, убијен ударцима тврдим предметом у главу с траговима мучења, Живић Бранислав, убијен на вратима свог стана у Гњилану, Васић Јосиф (38), лекар специјалиста гинеколог, убијен на улици код болнице са четири метка, Стојановић Драгољуб, Гњилане, убијен од Шиптара који га је позвао напоље **да купи кућу од њега** и пуцао на прагу његовог домаћинства, Перић Милорад (51), Пасјане, убијен док је сејао пасуљ на својој њиви, Васић Војин (60), Трифуновић Тихомир (40) и Петровић Милош, дете од четири године, сви из Цернице, убијени из непосредне близине испред српског локала у селу, Петар Цветковић (71) из Партеша, виноградар у манастиру Грачаница, убијен, Стојковић Сава (82), из Горњег Ливоча, изрешетан мецима и потом заклан, Н. Н. (68), из Гњилана, страдао од бомбе бачене у двориште његове куће кад се враћао с пијаце, Ристић Светислав (35), село Панчело код Великог Ропотова, **извршио самоубиство из непознатих разлога**, Н. Н. Србин (Савић?), из Цернице, убијен од бачене бомбе у Церници код своје куће, Владимир Станковић (1934), из Паралова код Гњилана, претучен моткама по глави и затим обешен близу куће, Јовић Мирко (1958), из села Станце код Врања, живео у Гњилану, убијен из ватреног оружја, Павић Борислав (1935), киднапован и убијен из пиштоља.

ВИТИНА
МИХАЈЛОВИЋ Станојко (55), Ново Село, убијен из ватреног оружја, Рађеновић Милорад (1951) из Грмова, нађен мртав пред улазним вратима цркве Свете Тројице у Грмову, Васиљковић - Живковић (Тодора) Петар (1930), село Житиње, убијен док је радио на свом имању, Ђорђевић Саша (1975), село Бинач, убијен на свом имању, Ђорић Спасоје (1940), из Житиња, убијен из ватреног оружја близу джамије на свом трактору, Ђорђевић Зоран (1954), из села Могиле, убијен из ватреног оружја на њиви, Богдановић Којић Славко (50), село Врбовац код Витине, убијен док је чувао стоку на свом имању, Станковић Властимир (1964), из Житиња, убијен из ватреног оружја у својим колима на улазу у село из правца Клокота, а са њим убијена и Аксић Милица (1961) из Житиња, Пржић Велибор Горан (1939) из Могила, убијен из ватреног оружја на својој њиви у истом селу, Пешић Драган (1960), из Витине, убијен из ватреног оружја у својој кући, Стевић Добривоје, из Витине, изрешетан мецима у селу Добрчани (Косовска Каменица), док је возио у колони у праву Бујановца, Антић Вељко Влајко (55), из Пожарања, убијен из ватреног оружја у својој кући, Радић Тихомир (1973), из Клокота, страдао при минобацачком нападу УЧК на Клокот, из правца села Радивојце, кад је страдала и Спасић Силвана (1976) из Клокота.
Милкић Саша (22) убијен у својој башти у селу Бинач, ПржићБорислав, село Могила, убијен у својој башти, Николић (Сретена) Милорад Моде (1944) убијен на својој њиви, где су га три Шиптара напала и заклала, а његовог брата Саву избола ножевима, Маринковић (Милана) Слободан (1962) и Трајковић Слободан (1945), обојица из Клокота, убијени, Пекић Стојан (1950), из Витине, сви заједно нестали и потом пронађени масакрирани у масовној гробници Срба у селу Угљаре, Стојковић (Милорада) Раде (1944), из Клокота, нестао, његово тело растрзано од паса и већ у распадању нашли рибари на обали Биначке Мораве, Илић Милисав, из села Бинач, рањен на прагу своје куће (и преминуо), Столић Живко (67), из села Клокот, нађен мртав с прибором за пецање близу села, Апостол Ракић, село Врбовац, умро у Скопљу од последица рањавања у свом селу, Владимир Илић (1950), Витина, убијен пред својом кућом, Мирковић Лефтерка (67), из села Клокота, убијена на гробљу близу цркве.
Јовановић Слободан (50), из Витине, убијен у центру места близу зелене пијаце, Томислав Којић (54), из Врбовца, убијен из пиштоља с пригушивачем испред свог стана, Додић Саша (1983), дечак из Витине, страдао од метака које су два млађа Шиптара испалила на њега из возила, Н. Н. (50), из Витине, нађен мртав с траговима дављења, Дајић Драган, из Витине, нађен мртав с тешким телесним повредама из аутоматског оружја, Н.Н. (26), село Могила, нађен мртав у својој кући, Мирковић Зоран (44), село Врбовац, професор руског језика у Витини, нађен мртав на својој њиви - у њега пуцано са више метака, а тело затим бачено крај реке.

КОСОВСКА КАМЕНИЦА
СИМИЋ (Србе) Миливоје (1928), из Косовске Каменице, нађен масакриран, кастриран, са одсеченим левим уветом, код трафостанице, Арсић (Новице) Ненад (1968), из Косовске Каменице, убијен код робне куће пошто су га Албанци стрпали у ауто и онда му пуцали у главу, Васић Новица (50), из Ораовице, Стојановић (Србољуба) Миодраг (28), Ораовица, Станковић Благоња (70), село ЛЈештар, убијен секиром, Антић Негован (33) и Илић Новица (38), киднаповани крај пумпе у Коретину и нађени мртви, Стевановић ЛЈубиша (76), убијен на својој њиви званој Појатиште док је скупљао сено, Станковић Добринка, Живојин Илић (66) и његов син Миодраг (42), убијени из ватреног оружја на улазу у село Кметовачка Врбица, Антић Станица (76), непокретна старица из насеља Коларце у северном делу Косовске Каменице, заклана од суседа Шиптара, а кућа јој потом запаљена, Живић Зоран (33), село Бољевац, убијен из аутоматског оружја кад се враћао трактором са пијаце, Будимировић Срђан (30), Симоновић Драган (32) и Гигић Благоје (30), сви из села Доње Кормињане, убијени од руског КФОР.

МЕМОРАНДУМ
**МЕМОРАНДУМ Српске православне цркве о Косову и Метохији**, који је издао Свети архијерејски синод Српске православне цркве, може се по цени од 350 динара купити у Патријаршији СПЦ у Београду и у њеним продавницама у другим местима СЦГ.