КРИЈУМЧАРЕНЈЕ наркотика, разбојништва, крађе, али и шверц нафтом и нафтним дериватима - данас су лична карта готово сваког криминалца у Смедереву. У Јеринином граду данас делује шест мафијашких организација са 28 чланова, али и девет појединаца. Оно што забрињава јесу пријатељске **везе** са полицијом.
Додуше, тога је било у прошлости, али што је интересантно, повезивали су се са припадницима МУП Србије у другим градовима. О томе најбоље сведочи група извесног Богдана, која броји пет припадника, а чија је **основна** делатност проваљивање у куће, крађа возила, изнуде, разбојништва...
За њеног вођу полиција има податке да је регистрован у Аустрији и Немачкој као извршилац разбојништава, оружаних пљачки и кријумчар дрога. Због овог другог је и робијао у Немачкој. НЈегова екипа **делује** на целој територији Југославије, али и Западне Европе. Трговину дрогом организовали су на широком подручју: Турска, Бугарска, Македонија, Југославија, Мађарска, Аустрија и Немачка.

ПРОФИТ И НА - ШПОРЕТУ
ГРУПА је повезана са криминалцима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Крагујевцу, Панчеву, Пожаревцу и, наравно, сродним групама у Смедереву. Оперативна полицијска сазнања говоре и да је Богдан са бившим начелником СУП Панчево имао **дугогодишњу везу**.
Некадашњи близак сарадник вође Звездарске екипе у Београду, извесни Јовановић, у Смедереву је организовао екипу која има једног сталног члана и двојицу привремених чланова. За Београђане, како говоре полицијски подаци, ова смедеревска група **одрађивала** је и неке злочине (Качареву ликвидацију).
У једном од крвавих обрачуна Јовановић је тешко рањен и после тога повукао се у Смедерево. Полицијска сазнања говоре да се његова група бави изнудама, рекетирањем, али и препродајом дроге и оружја. **Раде** на потезу од Смедерева, Ковина, Пожаревца, Крагујевца до Београда. Повезани су са **сродним** екипама у свом граду.
Исти послови налазе се и у опису радног места извесног Ивана. Он је организовао групу за тешке крађе, а познато је да је једно време био **на вези** са контроверзним новосадским бизнисменом - покојним Браниславом Лаиновићем Дугим, као и црногорским **колегама** који **раде** у Београду, Новом Саду, Шведској, Белгији, Македонији...
Полицијски подаци казују да Иван има јака криминална упоришта у Италији, тачније Милану, за чије потребе организује транспорт хероина, али и кријумчари оружје. Наводи се да у Смедереву **покушава да се држи по страни**, али да ипак одржава контакте са неким групама. У Београду му је веза извесни Дејан, на кога је до сада неколико пута пуцано.

ПРОВАЛНИК НА ГЛАСУ
ДРОГА је **посао** којим се бави и извесни Андреј. Дуго је боравио у Аустрији, одакле стижу подаци да је пљачкао златаре, проваљивао у станове, крао возила, али и препродавао дрогу. Због тога је неколико пута хапшен. У Смедерево се вратио кад и већина српских **опасних момака** - почетком деведесетих година.
У почетку се бавио изнудама, кријумчарењем оружја и сакривањем вреднијих ствари које су украдене током разних разбојништава. Сада се бави препродајом наркотика, а повезан је и са нарко-дилерима у Ћуприји, Параћину, Ковину, Вршцу и Београду. Често у свом граду организује и уличну продају хероина.
Крађа моторних возила **специјалност** је једне смедеревске екипе, али и тројице **солиста**. Трочлана група извесног Милана, поред тога што украдене аутомобиле из иностранства пребацује у СРЈ, где прави нову, фалсификовану документацију, а затим их препродају по Србији, Црној Гори, Македонији и Космету, истовремено рекетира власнике угоститељских објеката у Ковину, Панчеву и Смедереву. Поред тога, такође организују транзит наркотика. Повезани су са криминалцима из Београда, Врања, Ниша, Панчева и Пожаревца, а са већином њих упознали су се током издржавања затворских казни.
Двојица Саше и један Дејан баве се искључиво крађом и препродајом скупоцених аутомобила. Обично су возила **дигнута** у иностранству, а потом уз лажне папире **пласирана** у Србији и Црној Гори. Повезани су са готово свим криминалним групама које раде исти **бизнис**.
На подручју Јерининог града регистроване су три екипе и четири појединца (има и дама) који, најчешће незаконито, тргују нафтом и нафтним дериватима, златом, текстилом, али и алкохолом, па чак и - штедњацима. Недела углавном **покривају** фиктивном документацијом. Интересантно је да постоје подаци да су повезани са бившим полицајцима (државне и јавне безбедности), као и са вођама политичких странака бивше и садашње власти.
Само једну мафијашку екипу мање од Ниша, Краљева и Смедерева имају Сремска Митровица, Лесковац, Крушевац и Зрењанин. На овим територијама делује пет организованих група криминалаца са десетинама **војника**. **Послови** су им готово идентични.

РЕКЕТ ИЛИ **КОКТЕЛ**
СРЕМСКА Митровица одавно је позната као **мека** за крадљивце аутомбила из целе Србије. Ипак, на овом подручју тим **бизнисом** баве се две групе као **основном делатношћу**, док остали возила краду **успут**. Најпознатија је група извесног Предрага, који са двојицом другара чини разбојништва, препродаје кола, изнуђује новац, а оперативни подаци казују да чак припремају и - убиства.
У мају прошле године ангажовали су их црногорски криминалци да у Бијелом Пољу почине злочин. Цена је била 10.000 марака, али, срећом по жртву, откривени су и ухапшени непосредно пре остварења пакленог плана. Полиција има сазнања да се баве и трговином наркотицима. **Делују** на простору Србије и Црне Горе, а сарађују и са тамошњим криминалцима.
У шесточланој групи, коју предводи Далибор, има и бивших београдских полицајаца. Поред крађе и препродаје возила на релацији Западна Европа - Југославија - Русија, баве се и шверцом хероина (из Турске, преко наше земље, ка Европи). У трговини наркотицима највећу помоћ им пружа бивши припадник СУП Београд, за кога постоје подаци да је од тог новца саградио огромну кућу у Бановцима.
Ова екипа рекетира и богате Румљане, којима убацује **молотовљеве коктеле** уколико не пристану на **сарадњу**, а на њиховој мети су и супарничке групе. Ради застрашивања запалили су и аутомобил шефу криминалистичке полиције у Руми, бацили бомбу испред куће тадашњег начелника румске полиције, бацили бомбу у двориште председника тамошњег суда, а претили и председнику Окружног суда у Сремској Митровици.
Извесни Живко, према полицијским информацијама, извршилац је великог броја тешких крађа на подручју Инђије. У затвору се повезао са многим криминалцима из Војводине, али и шире, са којима је чинио разбојништва, изнуде, рекетирања... У **опису** послова су му и дрога, оружје, аутомобили... Био је осумњичен за убиство једног нарко-дилера из Турске, а оптужен и осуђен као један од актера отмице Стевана Тодоровића Стива на Златибору, који је предат Хагу.

НАСТАВЛЈА СЕ