НИКАД нису важили за екипу **број један**, али су увек били при врху. Приписиване су им многе пуцњаве, ликвидације, обрачуни... Сада су се, наизглед, примирили. Капитал приграбљен незаконитим пословима улажу углавном у бензинске пумпе. Већина чланова звездарског клана води се као неосуђивана, иако имају подебеле полицијске досијее.
У овом моменту, према расположивим подацима, највише руководство екипе са Звездаре броји девет чланова. Оперативна сазнања указују да кланом, осим вође добро познатог у јавности, управља и извесни Миша, који је, практично, **човек из сенке**.
Интересантно је да полиција има информације да су се вође ове екипе окружиле обезбеђењем, које најчешће чине припадници полиције или бивши припадници МУП Србије. Највише зато што могу да носе оружје, а имају и службене легитимације, које могу да помогну у одређеним ситуацијама.
Против вође Звездараца неколико пута су подношене кривичне пријаве, због покушаја убиства и наношења тешких телесних повреда, али никад досад није осуђиван. Неки од припадника ове екипе одговарали су због убиства Бојана Бановића и тешког рањавања Мије Башкаловића, из вождовачке групе.

ОБРАЧУН СА ГРЕБЕНАРЕВИЋЕМ
НА терет им се ставља и обрачун са Банетом Гребенаревићем, који је у међувремену такоће ликвидиран. У размени ватре са Гребенаревићем смртно је рањена Татјана Николић, а за њено убиство нико није одговарао. Звездарцима се **на душу** стављају још неки злочини.
Према полицијској квалификацији, овај клан је сврстан у оне **који се баве свим врстама криминала**. Приписују им се многе ликвидације, рањавања, али и разбојништва, изнуде, рекетирање, шверц нафте и нафтних деривата, као и кријумчарење наркотика. Група је позната и по својој нетрпељивости према супарничким клановима, због чега су падале главе на све стране. Све се то дешавало због примата, али и **преузимања** територија за бављење криминалом.
**НЈихова** територија тренутно је Звездара и Нови Београд. Из прве општине, недавно су се преселили у ову другу. Интересантно је да за најтежа кривична дела, обојена насиљем, овај клан ангажује малолетнике, а ретко сам учествује у обрачунима.
Оперативна полицијска сазнања говоре да илегално стечено богатство Звездарци покушавају да легализују кроз куповину бензинских пумпи, угоститељских и других објеката по Београду и другим местима по Србији. Наравно, мало се тога води на њихова имена.
Кумство, али и **послови** везују клан са Звездаре са једном земунском екипом која броји три члана. Вође ове две организације окумили су се пре неколико година. У полицији тврде да су већину кривичних дела која им се приписују ове две групе заједно организовале, планирале и извршиле.
Против Земунаца, које, кажу, предводи извесни Јова, подношене су кривичне пријаве због убиства Драгана Угарковића Угара (једног од босова земунске мафије), а сумња се да су организовали и ликвидацију Бориса Андрића. Пријаве су их теретиле и за покушај убиства Лазара Пауновића и Зорана Павића.

КРАЂА ВОЗИЛА
У **опису посла** ове екипе, поред осталог, стоје и крађа и препродаја моторних возила, или њихово враћање за новац ( у тој области представљају једну од значајнијих криминалних група), затим изнуде, рекетирање, кријумчарење и препродаја наркотика, али и шверц нафтом и цигаретама. Оперативни подаци говоре и да је ова група ангажовала малолетнике који су убили више особа на подручју Земуна и Београда.
Крађа и препродаја возила **специјалност** су још једне земунске екипе, коју је организовао извесни Предраг. Поред њега, групу чине још три члана са подједнаким утицајем у одлучивању. Возила **дижу** на целој територији Београда, али и другим местима Србије. Крадена возила најчешће препродају (уз припремљену фалсификовану документацију) људима у Црној Гори и Републици Српској.
Врло су организовани када је реч о враћању крадених кола уз **откуп**, где власнике обично уцењују. Полиција има податке да вођа групе поседује ауто-сервис, где се преправљају бројеви шасија и мотора, а **припрема** се и остала документација - лажне царинске декларације, саобраћајне дозволе,купопродајни уговори...
Чланови ове земунске групе су неколико пута осуђивани због тешких крађа, нарочито када су у питању аутомобили. Оперативна сазнања говоре и да сарађују са већином група у Београду, које се баве истим **послом**.
С њима сарађује и трочлана екипа извесног Владете. Ова група такође краде и препродаје аутомобиле, а бави се и илегалним увозом возила. Утврђено је да са својим **везама** у Мађарској, Немачкој и другим земљама западне Европе краду скупоцене четвороточкаше, које потом пребацују у Југославију.

ВИШЕСТРУКИ ПОВРАТНИЦИ
АУТОМОБИЛЕ препродају по Србији, Црној Гори и Републици Српској. Претходно фалсификују све потребне папире, а возила су, по правилу, у земљама из којих су украдена - скинута са осигурања. Неки од припадника ове групе често посредују у враћању, односно исплати откупа за возила. Сви чланови екипе су, такође, осуђивани због наведених дела и вишеструки су повратници.
Поред овога, Владетина група, према оперативним сазнањима, бави се и фалсификовањем исправа, пасоша, личних карти, виза и других докумената потребних за рад у иностранству. Овакве **услуге** често пружају и другим криминалним организацијама.
Једну од београдских криминалних група - чије је обележје насиље - предводи извесни Небојша. Један од организатора ове екипе - Мирослав Секулић Секула - недавно је убијен под нерасветљеним околностима. Поред њих двојице, организацију чине још три припадника.
Оно што је карактеристично за ову екипу јесте да се бави тежим кривичним делима - изнудама, рекетирањем, зеленаштвом (давањем новца на зајам уз енормне камате), отмицама, наплатом дугова. НЈени чланови изузетно су агресивни и брутални, а често употребљавају ватрено оружје. Дугове обично наплаћују од људи који су и сами у нелегалним пословима.
Право богатство (куће, станове, локале), према полицијским подацима, стекли су тако што су кроз наплату, односно утеривање дугова претходне власнике избацивали из објеката који су били веће вредности од висине дуга. Ове изнуде најчешће су претходно правно регулисали, приморавајући дужнике да потпишу фиктивне уговоре.
Зарађени новац ова екипа улагала је и у нелегалну изградњу стамбених и пословних објеката на Чукарици и у Раковици. На подручју Београда, али и других градова (Чачак), имају добре **пословне** везе, а добро се котирају и на Космету и у Црној Гори.

НАСТАВЛЈА СЕ