ИСТОРИЈАТ НОВОСТИ

Увек нови излог

Прва страна је од самог почетка била, и остала, својеврстан излог листа. Аранжирали су је догађаји у земљи и свету, а извођачи радова били су дежурни и технички уредник.

Детаљније>>


Опасност од укидања

Вероватно најзлокобнији дан у историји Вечерњих новости био је четврти новембар 1953. године. Тог дана тираж је штампан у свега 7.050 примерака. Била је то права катастрофа за тек формирану нову редакцију.

Детаљније>>


Коментари као одраз времена

Свака страница Новости је током протеклих деценија пролазила кроз мене и доживљавала разне промене и утицаје, али ниједна као друга страна. Проћи ће године док није постала ексклузивни колаж политичких догађаја дана.

Детаљније>>


Вест у улози краљице

Вест је краљица новинарског израза, у њену част су и прве новине почеле да излазе уз човекову разумљиву жељу да се новост подели са другима.

Детаљније>>


Политика кроз призму живота

Политика и новине су неодвојиве, у шта се сваки читалац свакодневно уверава окрећући прве стране свог листа. »Новости« нису изузетак, али су од првих бројева настојале да политика не засени свакодневни живот.

Детаљније>>


Живот пише репортаже

Стара крилатица да живот пише романе,може да буде тачна само ако то новине и објаве. У било ком од свакодневних текстова, а најуверљивијеи најпластичније у репортажама. Новости су, и у овом новинском роду, унеле новину у југословенску журналистику.

Детаљније>>


Новинарски подвиг Југа Гризеља

Поред многих сталних рубрика које су се у “Вечерњим новостима” смењивале током пет деценија листа, посебан шарм је имала стална рубрика Југа Гризеља “Из мог угла”. Прослављени репортер постао је колумниста.

Детаљније>>


Јован Хаџи-Костић и његов ТРН

Иако није кренула у првим годинама »Новости«, рубрика »Тако рећи незванично« постала је, више него било која друга наша стална рубрика, симбол листа, пре свега захваљујући њеном дугогодишњем аутору Јовану Хаџи-Костићу.

Детаљније>>


Сва злата и ловори

Ако је стварање вера да се човек њиме може мењати и изменити, онда су »Новости« већ у старту пригрлиле то уверење о уметности као огледалу стварности, односно да култура у целини може израсти и процветати само из живота.

Детаљније>>


Летопис српског друштва

Пише: Добрица Ћосић - Прве вечерње новине у Србији и Југославијипосле Другог светскограта су биле »Вечерње Новости«. Оне су самом својом појавом 16. октобра 1953. биле весник дестаљинизације и демократизације друштва.

Детаљније>>


Сви главни уредници

Слободан Глумац 1953-1957. * Василије Краљевић 1957-1959. * Богдан Пешић 1959-1963. * Слободан Глумац 1963-1969. * Мирко Стаменковић 1969-1973. * Јован Јауковић 1973-1974. * Живко Милић 1974-1976. * Томислав Милиновић 1976-1984. * Илија Боровњак 1984-1987. * Радисав Брајовић 1987-1998. * Перо Симић 1998-2000. * Душан Чукић април-октобар 2000. * Манојло Вукотић октобар 2000. - мај 2013. * Ратко Дмитровић 2013-2017. * Милорад Вучелић од септембра 2017.

Детаљније>>


Слободан Глумац - први главни уредник

Има нека тајна веза између »Новости« и њиховог првог уредника Слободана Глумца. Да ли је то концепција? Не, јер Србија је имала вечерње листове већ крајем 19. века, а у свету и раније и разноврсније.

Детаљније>>

Прикажи све вести