Досије Новости

ДОСИЈЕ НОВОСТИ - то је збирка ексклузивних докумената коју је Компанија "Новости" одлучила да објави на својој интернет страници желећи да презентује све релевантне податке о кући, посебно о приватизацији "Новости" која је у последње време постала тема бројних изјава, па и полемика.

Годинама у назад били смо свесни интересовања јавности када је у питању власничка структура Компаније "Новости": Нисмо желели да је коментаришемо из неколико разлога.

Пре свега, зато што се власници Компаније никада нису мешали у уређивачку политику "Вечерњих новости". Друго, зато што је само власништво предмет компликованих, али потпуно легитимних облигационих односа, који могу да превазилазе знање читалаца, па и новинара. Нисмо, сигурно, хтели да било шта сакријемо од јавности и својих читалаца, јер је све урађено у складу са законском регулативом наше земље. Сада када је то покренуто као јавно питање, осећамо као своју обавезу да то објавимо.

Те честе, површне, неаргументоване питалице и критике око приватизације "Новости", некада и као плод смишљених игара, које су нарастале и до оптужби, навеле су нас на идеју да сву документацију ставимо на увид. Па, нека и читаоци и институције, и ко хоће гледа и чита.

Документација има више од 1000 страна. Нестручне и нетачне приче, као и изјаве појединаца око власничке структуре и стицаја власништва, производ су лошег тумачења законских оквира у којима су Новости у својој дугој традицији пословале.

Представићемо историјат Компаније, затим законски оквир у коме су пословале Новости, као и законски оквир у коме данас послују презентујући хронологију битних догађаја који су одредили процес трговине акција и стицање већинског пакета Компаније "Новости". Све догађаје поткрепићемо обимном документацијом, како бисмо потврдили истину иза које стојимо.

Надамо се да ће документација задовољити интересовање јавности и да ће се ставити тачка на све непроверене наводе, који се користе у популистичке сврхе и промоцију нестручних појединаца.

Како би цео процес био транспарентан отворили смо и место за изјаве свих релевантних учесника у догађајима око "приватизације Новости".

"Досије Новости", понављамо, представља објављивање релевантне документације која се тиче свих спорних питања око Компаније "Новости"- од власничке структуре преко судских спорова који су вођени, као и пресуда које су правоснажне.

Читајте, проучите и закључите да су "Вечерње новости" лист коме се верује готово шест деценија, шампион у тиражу, моћног утицаја, пратилац народне судбине и поуздани, слободни, тумач свих гибања на нашој сцени. Компанија "Новости", са својих готово 100 милиона примерака годишње, једна је од најмоћнијих медијских кућа на овим балканским просторима. Истина о овој кући сада вам је комплетна на једном месту. Једва чекамо да је прочитате.

Прикажи све вести