Попијте чај и оставите цигарете

А. М.

субота, 12. 05. 2018. у 21:20

Попијте чај и оставите цигарете

Shutterstock

Валеријана се у Србији најчешће користи због умирујућег дејства, али многи не знају да има много више лековитих својстава

БИЉКА валеријана се у Србији најчешће користи због умирујућег дејства, али многи не знају да има много више лековитих својстава. У Русији је користе против несанице, раздражљивости, главобоље, за ублажавање астме, високог крвног притиска, за опуштање грчева у мишићима, а одлични резултати су постигнути код одвикавања од пушења и осталих болести зависности.

У Русији ову биљку препоручују и особама које пате од хипохондрије и хистерије. Валеријана сузбија страх, лупање срца и тескобу у грудима који се јављају у менопаузи или после претрпљеног шока.

Многи су успели да оставе цигарете тако што су свакодневно пили чај од валеријане. Наиме, чај од валеријане чини да организму мирис дуванског дима постане одбојан и неугодан. Окорели пушачи уз помоћ валеријане приликом одвикавања не осећају велику напетост и несигурност.


РЕЦЕПТ ЗА ЧАЈ

Мала кашика корена се прелије са два децилитра кључале воде и после пет минута процеди. Препоручена дневна доза је две-три шоље у току дана, а једна обавезно увече, пола сата пре спавања.


НАПОМЕНА

Пошто валеријана има јако седативно дејство, не сме се користити са другим биљкама сличног утицаја, нити у комбинацији са лековима за смирење. После три недеље употребе валеријане прави се пауза, да не би дошло до испољавања нежељених ефеката као што су мучнина, главобоља или узнемиреност. Валеријана се не даје трудницама и деци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације