Рузмарин подстиче циркулацију

петак, 11. 05. 2018. у 17:24

Рузмарин подстиче циркулацију
Ова биљка лечи малокрвност, доприноси апетиту, благотворно делује на рад органа за варење и доприноси бољем расположењу и смиривању нервозе

Рузмарин је богат етарским уљем у чији састав улазе камфор, цинеол и пинен. Садржи и горке материје, холин, тани и смолу, док се у лековите сврхе од давнина користе листови ове биљке које имају ароматичан мирис.

У народној медицини рузмарин се од давнина користи као ефикасан лек из природе, који подстиче бољу циркулацију крви и подстиче подизање ниског крвног притиска. Ова биљка лечи малокрвност, посебно код деце, доприноси бољем апетиту, благотворно делује на рад органа за варење и доприноси бољем расположењу и смиривању нервозе. Због поменутог позитивног утицаја на циркулацију, ова биљка такође ублажава менструалне болове и може помоћи код изостанка менструације.

У народу је познато да чај или вино од рузмарина шири крвне судове и тиме подстичу циркулацију код мушкараца.


Вино за ширење крвних судова

Јутарњи умор и нерасположење, тромост током дана и поспаност у комбинацији са ниским крвним притиском могу се решити са вином са аромом рузмарина.

Једну шаку листова рузмарина умешати у један литар квалитетног вина, најбоље је домаће црно вино. Мешавину чувати у стакленој флаши седам дана и свакога дана два до три пута добро промућкати. Осми дан процедити и пити свакодневно по једну ракијску чашицу, ујутро пре доручка и једну поподне пре ручка.

Као и код сваке друге природне терапије и у овом случају је потребно одређено време да би се испољили сви позитивни ефекти, око месец дана. У блажим облицима болести и код осетљивијих особа ефекат се испољава и раније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације