НОКТИ су одувек били разлог зависти за многе жене. Данас се многе одлучују за израду вештачких ноктију, док у Русији и даље примењују народне рецепте.

Да би нокти изгледали беспрекорно потребна им је стална нега, али не у салону, јер се могу ојачати и код куће, уз савете попут оних од руских бака. Пре свега, потребно је да се придржавате важног правила: сви послови у кући најбоље се раде са рукавицама на рукама. На тај начин се руке и нокти штите од вреле или хладне воде и разних хемикалија.


Морска со

Једна од најпопуларнијих метода јачања ноктију је употреба морске соли. У пола чаше куване, благо охлађене воде се сипају две кашичице морске соли. Све се добро помеша, па у раствор ставе врхови прстију не дуже од петнаест минута. После тога, прсти се испирају топлом водом и мажу хранљивом кремом.


Лимунов сок

За јачање ноктију и уклањање флека се препоручује употреба лимуновог сока. Кашиком лимуновог сока се трљају нокти и после десет минута оперу, па намажу маслиновим уљем.


Четкица за зубе

Занимљив метод за јачање ноктију је употреба четкице за зубе. Четкица се прво натрља сапуном, па се њоме масирају нокти. Прсти се, после тога, оперу и намажу маслиновим уљем.

Маслиново уље

Веома добар ефекат даје маска од маслиновог уља и лимуновог сока. Да бисте то учинили, потребно је загрејати мало маслиновог уља, а затим додати три-четири капљице лимуновог сока. Ова мешавина се наноси на нокте и лагано трља. После 20 минута се испира и ставља крема на руке.


Црвена паприка

Да би се убрзао раст ноктију, може се направити маска од пола кашичице црвене млевене паприке, која се помеша са кремом за руке, и са мало топле воде. Овом смешом се намажу нокти и оставе 20 минута. Прсти се исперају топлом водом. Ова маска се ставља највише једном месечно.


Јод и со

Често се јод се користи за јачање ноктију. Али, упркос чињеници да јод игра важну улогу за наше тело, није препоручљиво користити чист јод за лепоту и здравље ноктију. На пример, може се у пола чаше куване воде додати мала кашика соли и пет капи јода. Овим се руке намажу, а после двадесет пет минута оперу и намажу кремом.


Црвено воће

Сок киселог воћа позитивно утиче на здравље ноктију. Свежим бобицама, на пример, бруснице, рибизле или малине мажу се нокти. Сок ће им побољшати раст.


Уклањање флека

Непријатан мирис и флеке најбоље уклања лимун, а најједноставније је да се прсти умоче у половине исцеђеног лимуна. После десетак минута, захваљујући витаминима који се налазе у лимуну нестаће мирис и флеке, а нокти ће постати еластични, јачи и сјајнији.