ОГРЛИЦЕ од ћилибара код нас најчешће носе бебе, јер им ова фосилна смола смањује болове када ничу зуби, али у Русији јантар носе и одрасли који имају оболелу штитну жлезду.

Ћилибар ублажава тегобе које ствара оболела штитна жлезда, а препоручује се и особама које имају честе болове у пределу грла и ушију. Ово “жуто сунце” јача имунитет, смирује организам, а регулиште и несаницу и смирује лупање срца. У Русији јантар носе мајке које доје зато што поспешује рад млечних жлезда. Такође, увек га са собом носе и људи којима је преписана терапија зрачењем. Људи који носе накит или ћилибар у џепу су мање раздражљиви и нервозни.

Нарочито је цењен балтички ћилибар из Каљининграда (овде је 90 одсто налазишта), јер изузетно позитивно утиче на људски организам. Наиме, главни лековити састојак јантара је сукцинатна киселине, а највећи проценат у себи садржи управо балтички (по осам одсто). Позитивно својство ћилибарске киселине на метаболизам ћелије доказао је и новеловац доктор Роберт Кох.

Руски лекар Венијамин Казанов је утврдио да сукцинатна киселина код старијих људи обнавља енергетски баланс на ћелијском нивоу и да они који користе ћилибар имају младалачку енергију, јер она успорава старење организма. Ова киселина смањује и упале, тако да ране брже зарастају, и снижава крвни притисак.

Free Images Pixabay

Ћилибар се користи од бронзаног доба и одувек је повезиван са плодношћу жена. Ћилибар је фосилна смола, па иако није минерал сматра се драгим каменом. Добија се од четинарског дрвета које је изумрло пре 50 милиона година, а налазишта су широм света (од Доминикане до Сицилије), мада је најлековитији и најфинији онај са Балтика.

Природни ћилибар има електростатичка својства и апсорбује негативну енергију. Производи негативне јоне који утичу на смањење бола и обезбеђују заштиту од штетне радијације. Ћилибар се активно користи у фармацеутској и козметичкој индустрији. Јантарно уље је саставни део многих крема и масти, а муштикла од ћилибара има бактерицидно дејство. Од ћилибара се правио и чувени напитак "ламервајн", пиће "бесмртности".


КАКО ДЕЛУЈЕ

КАДА се ћилибар носи на кожи топлота тела ослобађа уља органског порекла која се апсорбују у крвоток и повећавају имунитет организма. За разлику од жада ћилибар је топао на додир, а на отвореном пламену гори и ослобађа пријатан мирис.

У Царској Русији и Немачкој бебе и дадиље су носиле ћилибар ради заштите.