ПРЕЛЕПО пролећно цвеће је прави мелем за очи, али може да буде и лек за цео организам. У богатој руској флори се издвајају ретке врсте лековитог биља које изгледају веома необично - у исто време поседују изузетна корисна својства.

Крв ђавола
Сваке године у свету се открије око стотину нових биљних врста. Неке од њих имају заиста чудан облик - као на пример тропско цвеће
Psychotria Elata, које подсећа на црвене женске усне.
На огромном простору Русије се такође срећу веома необичне биљке. Једна од њих је добила назив
очи лутке (Actaea alba) због својих бобица које стварно личе на очи марионете.
"Буљава" биљка је доста опасна, као и печурка крвави ђавољи зуб (Hydnellum pecki). Ова гљива некима делује страшно јер изгледа као да је попрскана крвљу. Иако је токсична, ђавоља печурка је цењена сировина за медицинске препарате јер поседује многобројна лековита својства. Сок ове гљиве има антибактеријско дејство и садржи атроментин, који помаже у спречавању тромбозе.


Кристално цвеће

Многе ретке врсте руске флоре још нису добро проучене. Али чак и прелиминарна истраживања понекад доносе сензационалне резултате. Један од примера је заштићена биљка Diphylleia grayi, која расте на Далеком истоку.
Цветови ове биљке, иначе беле боје, у додиру с водом постају провидни. Под кишом латице
Diphylleia grayi представљају невероватно леп призор јер изгледају као да су направљене од кристала.
У древној Кини од корена ове биљке су правили еликсир који је убрзавао зарастање рана и помагао код маларијe и уједа отровних змија. Осим тога, кристално цвеће су користили и за лечење рака.
Савремена истраживања руских научника су показала да су Кинези били у праву: у коренима
Diphylleia grayi су пронашли велику количину подофилотоксина, који поседује изражено антитуморно дејство.

Psychotria Elata


Мајмунова орхидеја

Још једна ретка и необична биљка која расте у јужним деловима Русије је мајмунов каћун (Orchis simia). Ова дивља орхидеја је добила назив захваљујући забавном облику цвета који "имитира" фигуру мајмуна.
Због велике концентрације активних супстанци корен
Orchis simiа је веома цењен у народној медицини. Од њега се праве лекови против интоксикације, дијабетиса, туберкулозе и аденома простате. Осим тога, мајмунов каћун се препоручује код репродуктивних проблема и импотенције.


Мртвачка глава

За лековита својства зевалице, односно жабице (Antirrhinum) знало се још пре много векова. На Древном истоку од ове биљке су правили мелем за лице који је, како се веровало, претварао сваку жену у праву лепотицу. Чудотворна крема од зевалице је била веома популарна - без обзира на то што поједини делови биљке изгледају као права антиреклама козметичких средстава. Суве семене кесице жабица делују језиво: невероватно личе на застрашујуће мртвачке лобање.

Зевалица

Ово је својеврсна иронија и у исто време упозорење природе. Зевалица може да буде лек, а може да буде и отров - све зависи од количине. Зато је пре узимања чаја од ове биљке потребно посаветовати се са лекаром и држати се прописане дозе.
У руској народној медицини зевалицу најчешће користе као пургативно средство и лек против хемороида, жутице, хемолитичке болести, ангине и чирева на кожи.


РЕЦЕПТИ

Лекови против интоксикације
Једну чајну кашичицу сувог млевеног корена мајмуновог каћуна прелијте чашом вруће (али не кључале) воде. Оставите 50 минута да одстоји. Пијте пола чаше напитка три пута дневно.

За бољу потенцију
Две чајне кашичице млевеног корена мајмуновог каћуна ставите у шерпу са 200 милилитара хладне воде. Прокувајте напитак, па сачекајте да се охлади. Конзумирајте једну трећину чаше одвара три пута дневно.

Лекови од зевалице против ангине
Једну супену кашику сушеног листа и цветова зевалице прелијте са пола литра кључале воде. Оставите да одстоји 15 минута, па процедите. Испирајте одваром грло пет пута дневно.

Против чирева и гљивица на кожи
Једну чајну кашичицу листа и цветова зевалице ставите у термос и прелијте са 200 мл кључале воде. Сачекајте пет-шест сати да одстоји. Умочите у одвар газу или танку тканину и ставите облог на болно место.