Ако сте нови у баштованству, немојте да будете застрашени уласком у ову авантуру. Тексашки баштован Тимоти Хемонд, запослен у "Великом Гарден ситију", каже да је његова мантра "само га пусти да расте".

- Баштованство је много више од хране коју уберете у врту. Оно је за мене начин на који свако може да пронађе своје срећно место, на којем ће бити релаксиран - појашњава Хемонд.

И у праву је. Праћење процеса како од малог семена расте плод је опуштајућа активност. Вртлари су изложени нижем нивоу стреса од других људи, показало је истраживање из 2010. године, објављено у часопису Journal of Health Psychology.

Најважније је да знате да клима и изложеност сунцу диктирају шта треба да садите и колико је потребно да прође времена до жетве, односно убирања плодова.

- Сунце је шеф у баштованству, јер пружа топлоту и светлост - каже Џорџ Бол, власник компаније која се бави продајом семења. - Уколико због вируса корона касните са првим усевима жељеног поврћа, немојте да очајавате. Постоје повртне културе које брзо расту и сазревају.

Ево неких од њих:

Бамија

Ако се налазите у пределу где је веома сунчано, дакле на југу земље, покушајте са садњом бамија, односно окре.

- За садњу лиснатог зеља потребно је чекати јесен, али зато за бамије није касно. Засадите ли их сада, доспеће за бербу већ крајем јуна или почетком јула. И имаћете их на трпези свакога дана - каже Хемонд.

Римска зелена салата

Зелена салата може да буде веома осетљива, али постоје врсте које су толерантније на високе температуре. Међу њима је такозвана римска зелена салата. Ако је сада засадите моћи ћете да је једете већ за 45 дана.

- Када узгајате салату, водите рачуна о томе колико ће бити изложена сунцу. Ако је узгајате током лета, препоручује се да је садите на местима где ће бити под сенком других усева или дрвећа. Осим тога, ова биљка је плитко укорењена и захтева често заливање у крајевима где нема кише - открива Бол.

Грашак

Посадите грашак сада да бисте у њему уживали у јулу. Бол тврди да је, када је реч о овом поврћу, временски размак између садње и бербе 60 до 70 дана, у зависности од врсте.

Ротквице

Ротквице су једна од најбољих опција за новопечене баштоване који су одлучили да баш сада саде. Зашто? Врло брзо расту, а укусније су од оних купљених у продавници. Од тренутка када ставите семе у земљу, па до оног када ћете црвене плодове моћи да конзумирате проћи ће 40 до 45 дана.

- Стварно расту брзо - истиче Бол. - Још ако их оставите у земљи довољно дуго, да имају времена да добију ону препознатљиву горчину, онда сте урадили добар посао. Ротквице ће бити преукусне.

БОРАНИЈА ВОЛИ ТОПЛУ ЗЕМЉУ

Брзо расте током лета. Хемонд напомиње да се, ако желите поврће које може брзо да заврши у вашој кухињи, определите за неку од сорти бораније. Постоје оне којима је потребно од 45 до 60 дана да буду спремне за трпезу. Али будући да воле топло време, семе морате да посадите у топлу земљу.

- Семе бораније стављено у хладно тло може да пропадне пре него да проклија, а раст биљке у хладнијим условима биће успорен - открива Бол. - Поједини баштовани саде боранију нон-стоп, на сваке две недеље све до почетка августа, како би имали зреле, свеже плодове током целог лета и јесени.