Са пет квадрата можете добити 50 главица црног лука, 100 парадајза и још понешто: Како од балкона направити башту

А. Миката

01. 11. 2019. у 22:41

Са пет квадрата можете добити 50 главица црног лука, 100 парадајза и још понешто: Како од балкона направити башту

Фото: А. Станковић

Уз минимално улагање добија се велики принос, а за поврће је довољна и најмања површина
ДА ли сте знали да на балкону од пет квадрата може да се добије: 16 салата, 50 главица црног лука, 100 парадајза, 1,5 килограма грашка и 2,5 килограма краставца!

И сво то поврће биће органски узгајано, а следеће године уз мало искуства и боље организован простор, може да се добије и спанаћ, блитва и шаргарепа! Славица Ступарушић већ годинама држи бесплатне радионице "Ботаника душе" са Волонтерским центром општине Звездара и учи жене како да на сваком расположивом простору узгајају поврће и уштеде.

Прочитајте још: Док биљке расту, конфекцијски број опада

- Без обзира колико је мали простор свуда може да се направи башта - каже Славица.- Једино улагање треба да буде добра земља која ће се сипати у канте, старе шерпе, пластичне флаше и гајбе обложене најлоном. Сада се планира башта за пролеће, а сеје се у рано пролеће. Треба је поставити вертикално, степенасто да свака биљка има сунца. Врменом прирпемити вреже за грашак и краставац.

Славица је убеђена да је балкон са поврћем декоративнији од цветног, а оваква баштица је леп пример деци како се својим рукама долази до хране.

Прочитајте још: БАЈКОВИТА ДВОРИШТА: На скривено те водим место

- Соц од кафе коју смо попили, кору од банане и љуску од јајета које смо појели убацимо у блендер и самељемо и то је једино ђубриво за наше поврће на балкону - саветује Славица.- Запамтите: поврће које се једе не сме да се третира хемијским препаратима као цвеће.

Семе се убира у јесен, ставља у папирнате кесице и чува у сенци. Биљке се, дакле, сеју у марту, а беру до зиме. У зависности од балкона треба бирати и семе. Рецимо, зачинске биљке, салата, блитва и спанаћ су одлични за балкон у снци, а коме "пржи" суце читаво лето обавезно треба да посеје краставац и пасуљ.


- Биљке воле друштво и што је већи избор поврћа боље расту - истиче Славица.- Планирајте врт каскадно, Зачинско ароматично поређајте близу, а између поврћа, у истој саксији посадите кадифу, јер чисти земљу. Поред пасуља посадите чубар, па ће салата имати лепу арому, а пасуљ ће чувати од штеточина. Обавезно додајте невен и драгољуб, јер чувају поврће од лисних ваши и паукова.

Славица истиче да је од повртног балкона боља само башта направљена на празној парцели између зграда. За тако нешто треба тражити дозволу од општине (и лако се добија) и организовати неколико комшија.

СЕМЕ ИЗНЕНАЂЕЊА

НА крају сваке радионице, организатор Радмила Урошевић подели "кесице изенеђења" са семеном органског поврћа.
У кесицама је помешано семе поврћа које успева на српској клими, а баштованке ће тек на пролече видети шта је порасло!

САВЕТ+


Краставац и пасуљ траже сунце, а салата, блитва, спанаћ воле сенку
Невен, кадифа и драгољу се сеју уз поврће и чувају га од штеточина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dušan

02.11.2019. 07:06

Samo mi još fali ispred zgrade da gaje paradajz i da se deru na decu da ne smeju tu da se igraju. Kome to treba neka kupi plac, ili neka ide na selo.