Захваљујући радовима у башти, показују бројне студије, имаћете нормалну тежину, идеалан крвни притисак, а интеракција са биљкама може да побољша и расположење и ментално здравље.

"Природа има огроман утицај на здравље", каже Гвен Фрајд, која у Њујорку примењује хортикултуру у терапеутске сврхе. "Знамо да ниво кортизола код људи опада када смо окружени миром и зеленилом."

Стога, заврните рукаве и копајте, садите, плевите и заливајте ваше биљке овог лета. Ево како ћете на дуже стазе имати користи од баштованства:

Сагорева много калорија

Баштованство се сматра вежбом умереног интензитета. Студије показују да можете да сагорите око 330 калорија током једног сата лаганог рада у дворишту, више него ходајући умереним темпом у истом временском периоду. Мушкарци и жене који су учествовали у програму за вртларство имали су и знатно ниже индексе телесне масе него њихове неактивне комшије, резултати су истраживања из 2013. године, објављени у American Journal of Public Health.

Може да снизи крвни притисак

Само 30 минута физичке активности умереног интензитета током већине дана у седмици може да спречи настајање високог крвног притиска или да га држи под контролом. Амерички здравствени стручњаци саветују да се 30-45 минута дневно бавите баштованством.

Боравак напољу прија костима

Када сте на отвореном кожа је изложена сунцу, па подстиче тело да производи витамин Д који помаже телу да апсорбује калцијум, минерал неопходан за формирање костију.

Здравија исхрана

Када сами производите воће и поврће, то значи да на трпези увек имате свеже и здраве производе. Препоручује се конзумирање најмање две шољице поврћа и 1,5 шољица воћа дневно како бисте у организам унели потребне хранљиве састојке и на тај начин смањили ризик од хроничних болести. Вртларство помаже људима да развију трајну навику да једу довољно воћа и поврћа, показују истраживања из 2016. године обављена на Флориди.

Смањује ниво стреса

Анализом чак 22 студије уочена је веза између вртларства и смањења симптома депресије и анксиозности. У ствари, неке болнице чак користе бригу о цвећу као врсту рехабилитације за особе које се опорављају од повреда, можданог удара, операција и других стања. Њујоршки програм за терапију хортикултуром помаже пацијентима да обнове физичко и ментално здравље. "Људима је преко главе стреса који нам пристиже из електронских медија, па нам је потребан предах, а то пружа управо природа", каже Фрајдова.

Усрећује

Сам чин узгајања биљака може да нам побољша расположење и живот учини квалитетнијим. Стручњаци истичу да када видимо да расте нешто зелено, живо, нешто што је плод и нашег труда, тада у нама расте и нада и вера у будућност.