УКОЛИКО волите да слободно време проводите у башти или врту, морате се сложити да не постоји лепши призор од разнобојног цвећа које опија својим мирисом и шарени лептири. Ако желите да лептири буду стални „становници“ ваше баште, важно је одабрати право цвеће.

У наставку предлажемо које цвеће да засадите да би лептири боравили у вашем врту од јутра до вечери.

Будлеја
Будлеја је фантастичан, низак листопадни грм из Кине. Погодан је за гајење у великим саксијама, на границама вртова или као део полу-зимзелене ограде. Грм достиже висину до 3 метра. На крајевима изданака постављени су мали цветови скупљени у дуге и густе цвати. Грм цвета од августа до октобра. Привлачи лептире као ниједна друга биљка.

Канадска штапика
Канадска штапика је веома импресивна биљка која ће донети мало сунца у башту, а истовремено ће је оживети - боја цвећа, арома и нектар маме све врсте инсеката. Поред тога, изузетно је лако гајити их, није захтевна и отпорна је на неповољне услове.

Различак
Ово је једногодишња биљка. Биљка се сади у пролеће, цвета од јула до краја августа, а засејана у јесен - цвета у јуну следеће године.

Ехинацеа
Љубичасто-розе биљка ехинацеа се сади појединачно или у групама. Цвеће пречника до 13 цм привлаче живахне лептире, пчеле и друге инсекте.

Лепа ката
Цвета од септембра до краја новембра, обогаћује и оживљава јесењи врт. Оне су такође вредан материјал за резано цвеће.

Лаванда
Лаванда је зимзелени медитерански грм који ствара компактне стабљике које расту до 50 цм висине. Свој шарм дугује мирисном цвећу и широким, снажно сребрним листовима, лепим у било које доба године. Љубичасто и плаво цвеће даје интензиван, пријатан мирис. Лаванда цвета од јуна до октобра.

Лијатрис
Ово цвеће импресионира украсним цветовима розе боје. Ова биљка се лако узгаја, тако да се може успешно препоручити и почетницима. Лијатрис се препоручује за садњу на сунчаном положају - цвета најобилније.

Хризантема
Велике, живахних боја и оригиналног облика – ово су непоречиви квалитети ових цветова. Расте брзо и цвета континуирано од средине лета до првих мразева. Поред тога, веома су атрактивне за лептире, због чега свакога дана можемо рачунати на госте у нашој башти.

Космос
Космос је годишња биљка висине од 80 до 100 центиметара са цветовима ружичасте, црвене или беле боје. Космос је одлична биљка за вртове у сеоском стилу.

Лобелија
Плава биљка цвета веома дуго од јуна до новембра. Лобелија је биљка са деликатним, ситним цветовима. Обожавана је од стране пчела и лептира.

Шебој
То је двогодишња биљка која досеже висину од 30-50цм. Има дуге листове у облику копља. Цветови су мали, сакупљени у гроздове. Имају жуту, наранџасту или црвену боју. Они дају интензиван мирис. Цвета од априла до јуна. Биљка најбоље успева на сунчаним и топлим местима.

Мајчина душица
Тепих у ружичастој боји. Примењује се у парфимерији, биљној медицини и кухињи. Мајчина душица се користи у кухињи као зачин, за месо, умаке, надеве. Има дезинфекционо, противупално дејство, јача нервни систем, опушта мишиће пробавног система.

Орлови нокти
Ово је биљка из породице пузавица са декоративним, интензивно мирисним цветовима. Изданци расту до 3 м дужине (годишњи пораст од око 1 м). Цвета у мају и јуну, цветови су кремасто бели, понекад са ружичастом нијансом.

Слатинска жуменица
Слатинска жуменица је годишња биљка висине од 10 до 30 центиметара, са високо разгранатим и храпавим стабљикама. На стаблима се обично појављују, у периоду од јуна до октобра, мала и врло медоносна група цветића.

Јоргован
Јоргован припада најпопуларнијим биљкма и расте у великим грмовима. Великих је димензија - обично је око 4 м висока. Ствара лепе, интензивне зелене листове у облику срца, према којима њени цветови изгледају изузетно шармантно.Аутор: Женски магазин