Пролеће је време је за цвеће

Ж. П.

четвртак, 26. 04. 2018. у 09:10

Пролеће је време је за цвеће

Shutterstock

Нема бољег начина да декоришете двориште од садње разнобојног цвећа

Коначно нам је стигло лепо време и прави је тренутак да уредимо баште, терасе, дворишта. Нема бољег начина да декоришете двориште од садње разнобојног цвећа. Пре него што се упустите у ову авантуру, размислите да ли ћете да се определите за цвеће контрастних боја или ћете изабрати више тонова једне боје. И једна и друга опција изгледају веома лепо, с тим што прва делује раскошно, док друга оставља утисак софистицираности.

Петунија, вербена, бегонија, лобелија, геранијум - избор цвећа је велики. Петуније цветају од почетка пролећа до касне јесени, а потребне су им топлота и светлост. Вербена је једногодишња биљка чији су цветови у пинк, црвеној, љубичастој или плавој боји. Цвета такође од раног пролећа до јесени. Потребно је само да засадите семе и кад садница порасте, пресадите је у већу саксију.

Међу баштованима је веома популарна бегонија. Красе је асиметрично лишће и бујне стабљике различитих облика и боја, а воле је и лењивци, јер не захтева превелику бригу. Довољно је да изаберете место где ће је сунце грејати рано ујутру и по подне. Још једно цвеће за лење баштоване је лобелија. Неопходно је обезбедити одговарајуће земљиште - хранљиво, али без хумуса, и благовремено заливати. Резултат су ситни, али густи и прелепи цветови плаве, беле или љубичасте боје. Популаран избор за терасе, поготово у подручјима са топлим летима, јесте геранијум који добро подноси суше и воли умерено заливање.

Кад посадите цвеће, на вама је да се удобно завалите у столицу и уживате у мирисима и бојама који се шире вашом терасом или двориштем.

Shutterstock

ПЛАВА ЗА СМИРЕЊЕ, ЖУТА ЗА ВЕДРИНУ

Као што сваки цвет има своје значење тако и боје буде различита осећања. Плаво цвеће има моћ да умирује, смањује стрес, нервозу, бес и негативну енергију. Када смо окружени жутим цвећем, постајемо веселији, радоснији, позитивнији и насмејанији. Наранџаста боја буди жељу за животом, увећава елан и ентузијазам, па ако сте нерасположени у последње време, бирајте цвеће у овој боји.

Ружичаста симболизује младост, невиност, нежност, женственост, па се у присуству цвећа у овој пастелној боји осећамо пријатно. Љубичасто цвеће симболизује успех и достојанство, па ако желите да ваша башта засија краљевским сјајем, изаберите цвеће у некој нијанси ове боје. Зелено цвеће је симбол живота, поновног рађања, здравља, младости и плодности и доприноси буђењу оптимизма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)