Сезона уређења дворишта

Јелена Динчић

уторак, 17. 04. 2018. у 20:28

Сезона уређења дворишта

Thinkstock

Како да са само неколико једноставних трикова башту претворите у зелену оазу. Кривудаве стазе визуелно повећавају простор С првим пролећним данима потребно засадити цвеће

СА ДОЛАСКОМ пролећа и лепог времена, из ушушканог дома породице се селе у двориште. Након дуге зиме, зелене оазе изгледају запуштено и неопходно је сређивање. Малим триковима може се постићи да двориште постане ушушкана оаза, за одмор и бег од свакодневице.

Ако у дворишту имате велика стабла испод којих не успева трава, најбоље решење је да извадите стабла, а део на којем су се налазила поплочате каменим плочама. На овај начин добијате више простора за одмор који можете опремити удобним гарнитурама. Ако немате времена да одржавате траву, ризла или шљунак су идеална замена. Нису захтевни за одржавање, а лакши су за постављање и јефтинији су од камених плоча или цигли. Потребно је само испод шљунка поставити подлогу која спречава избијање корова.

Један од начина да простор у малом врту визуелно изгледа већи је прављењем кривудаве стазе. Само водите рачуна о томе да стаза буде довољно широка како би две особе могле да ходају једна до друге. Ако се одлучите да стазу поплочате морате водити рачуна о квалитету плочица. Најбоље су оне од бетона или природног камена, дебљине око пет центиметара и грубље површине како би спречиле клизање. Такође, изградња стазе поред травњака спречава мешање траве са лејама цвећа које се могу засадити поред. Спречавају раст корова, али и обезбеђују лак приступ врту колицима, косилици и осталој баштенској опреми.

Ако иза сваке засађене леје додате дрвене решетке или ниске ограде добићете дупло више простора за цвеће или садњу поврћа. На овај начин гаје се биљке које расту вертикално, не угрожавају суседне засаде, а зеленило у дворишту изгледа бујније.

Постављање хранилица и кућица за птице доприноси богатству птичјег света у вашем врту. Расвета у дворишту и на балконима једнако је важна, поготово ако волите да боравите на отвореном до дуго у ноћ. Избору расветних тела најчешће се не придаје довољно пажње, а управо су она најбољи начин да направите пријатну атмосферу. Више ситних сијалица дужином стазе створиће потпуно другачији утисак. Покретна расвета у виду фењера или чак свећа у стакленим звонима идеална је за оне који воле пригушеније светло. Добар избор је и лед-расвета која је отпорна на све временске услове.

Thinkstock

САДНИЦЕ ЗА ВРТ

ЗА САМО 200 динара колико коштају кеса хумуса и три кесице семена цвећа, да од врта направите цветну и мирисну оазу, као из бајке. Семе се бира према положају врта или терасе, па тако они који имају врт који је током већег дела дана осунчан треба да се определе за сурфиније, петуније, лаванду, пркос и биљке које воле врелину. Ако се ипак одлучите за садницу неког четинара, цене се крећу од 300 до 2.000 динара за једно дрво.


ЗАКЛОНИТЕ КАНТЕ

НИШТА не може толико да упропасти изглед малог дворишта као празне пластичне кесе и флаше које разноси ветар. Уместо да вам смеће стоји изложено погледу, саградите дрвену ограду која ће заклонити простор за канте за смеће. У ограђеном простору можете одлагати и део баштенског алата.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vukica

18.04.2018. 09:26

Predlog da se "velika stabla ispod kojih ne uspeva trava" povade i zamene kamenim pločama je, najblaže rečeno-bogohulan!