Цветна оаза - хумус и три кесице семена цвећа

А. МИКАТА

понедељак, 02. 04. 2018. у 14:17

Цветна оаза - хумус и три кесице семена цвећа

Thinkstock

Прихрану направите тако што ћете у води за заливање неколико дана држати љуске од јаја и сипати остатке млека и остале органске материје

ДОВОЉНО је 200 динара, колико коштају кеса хумуса и три кесице семена цвећа, да од врта направите цветну и мирисну оазу, као из бајке.

Већина баштована већ од августа почиње да сакупља семе цвећа за наредну сезону, али и они који то нису урадили сада могу да за малу суму новца купе јефтине кесице семена. Семе се бира према положају врта или терасе, па тако они који имају врт који је током већег дела дана осунчан треба да се определе за сурфиније, петуније, лаванду, пркос и биљке које воле врелину. Врт у сенци ће бити увек леп са лепим јовом, бегонијом, фуксијом, шаролисном копривом... Такође, врт ће бити лепши уколико је цвеће различитих висина, док у прозорским сандуцима могу да се гаје само биљке висине до 30 центиметара.

БАШТА је једноставнија за гајење цвећа, јер чим престане опасност од мразева, довољно је поред стазе прекопати земљу и направити малу бразду, па равномерно сејати прво ниско цвеће. Високе цветнице најлепше изгледају испод прозора, уз ограду или уза зид, око дрвећа и испред жбунова. Семе треба покрити танким слојем хумуса и залити га водом. Семе ће врло брзо проклијати и, уколико је добро посејано, неће бити потребе да се разређује или "попуњавају рупе".

ТЕРАСА захтева више пажње, а први корак је да се, на пример, у кутију од стиропора сипа слој купљеног хумуса. У њега се сеје семе и потом се редовно прска водом. Када биљка проклија и достигне висину од десетак центиметара, може да се расађује. Стару саксијску земљу не треба бацити, већ прекопати, избацити корење старог цвећа и уједно проверити да ли има ларви, глиста и ситних буба. Уколико је све у реду, стару земљу треба помешати с хумусом и у њу посадити расад. Расада из кесица би требало да буде више него довољно за једну терасу, па уколико и, рецимо, комшиница воли цвеће, биљке могу да се размењују.

Многе цветнице траже прихрану, па уколико не напредују лепо, обично је "глад" разлог зашто су биљке мршаве и без цветова. Да би се то предупредило, треба припремати воду за заливање и неколико дана наизменично у њој држати љуске од јаја и сипати остатке млека и остале органске материје и минерале. Када се појаве коприве, и њих треба умочити у воду за заливање, јер ће нахранити цветнице гвожђем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације