Артичока: Берба у другој години

В. Н.

понедељак, 19. 03. 2018. у 09:41

Артичока: Берба у другој години

Shutterstock

Размножава се најбоље резницама које се узимају у пролеће, а сади се на растојању 100-150 x 70-80 центиметара

Артичока је вишегодишња зељаста биљка која има снажно развијен вретенасти коренов систем. Стабло је усправно, висине до два метра и разгранато. На врху стабла се формира сложена цваст која се употребљава у исхрани са дебелим меснатим листићима који су благог укуса. На једној биљци формира се неколико квалитетних цвасти, пречника осам до десет центиметара.

Род доноси у другој години, тако да се међуредни размак може искористити за међуусев. Размножава се најбоље резницама које се узимају у пролеће, а сади се на растојању 100-150 x 70-80 центиметара. Нега се састоји од окопавања, чишћења од изданака, прихране, наводњавања и припреме за презимљавање.

Главице се беру у технолошкој зрелости, јер касније одрвене и губе на квалитету. Ако се цваст отвори, артичока није укусна за јело. Цвасти се одсецају заједно са дршком. После бербе је треба прекрити фолијом да не би измрзла.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Коме, Чему?

19.03.2018. 11:03

Чему овај превод служи, јел ово савет пољопривредницима, шта редакција некада озбиљног листа жели да каже с овим текстом?

Bosko

19.03.2018. 15:21

@Коме, Чему? - Поштовани, да сте мало више у току, видели би да се на тезгама све чешће појављују биљке које раније нису биле део наше уобичајене исхране (рукола, матовилац, келераба, брокуле...). Такође, ваљало би да знате да се и у Србији огроман број људи бави баштованством из хобија и да је вољан да експериментише са разним новим врстама (новим за наше поднебље). За разлику од Вас не мислим да су "Новости" стручан пољопривредни часопис и да само експертске чланке треба да објављују.

XXXXX

19.03.2018. 15:16

Zeli da ukaze besplatno da neko ko nezna,da sazna. Jer u Srb 90 posto neznaju sta je articoka!! I pordzavam svaki ovakav tekst.