Од зрна до силаже

др Ненад ВАСИЋ

недеља, 18. 03. 2018. у 09:20

Од зрна до силаже
Одаберите хибриде прилагођене нашим климатским условима и условима производње

Кукуруз је најважнија ратарска култура Србије са површинама од око 800.000 хектара и један од најважнијих извозних артикала. Због овакве важности производње важан је и правилан избор хибрида за сетву. Како се на тржишту семена Србије налази преко 300 хибрида, нашим произвођачима је често потребна стручна помоћ у правилном одабиру добрих хибрида за наше условe гајења. Приликом одабира хибрида треба водити рачуна о следећим параметрима:

Прво, како ће бити обављена жетва, берба кукуруза. Уколико кукуруз берете у клипу и чувате у чардаку, онда је битан само принос зрна, а садржај влаге није важан. У овом случају за гајење одаберите хибриде ФАО групе зрења 500 и 600, који ће вам дати високе приносе и неће се крунити у берби. По правилу, што је хибрид каснији, то је приноснији.

Такође, одаберите хибриде прилагођене нашим климатским условима и условима производње. Ту су свакако најбољи домаћи хибриди, јер су створени у домаћим условима, што је и доказано у производној пракси. Треба одабрати и хибриде који имају проверен и добар квалитет семена. Србија има одличне природне и техничко-технолошке услове за производњу семенског кукуруза, много боље од осталих држава у окружењу.

Сврха производње је такође битно приликом одабира хибрида - да ли је за зрно или за силажу. Уколико кукуруз гајите за силажу, одаберите специјалне силажне хибриде. Стручњаци препоручују АС хибриде кукуруза. У ФАО групи зрења 500 хибриде АС-507 и АС-5М43. У ФАО групи зрења 600 - хибриде АС-72, АС-6Е02 и АС-603. За силажу специјалне, јединствене лиснате силажне хибриде АС-160 силаж, АС-170 силаж и АС-144С. Сви хибриди су узгајани на домаћим пољима, изузетног квалитета семена и доказани високим приносима у домаћим условима производње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације