ВРТ или балкон окренут ка северу најчешће нема довољно светла, па многи одустају од гајења цветних биљака. То је лоша одлука, с обзиром на то да има мноштво биљака које не подносе сунце, већ им прија сеновит положај.

Такве су, рецимо, мушкатле. Иако овом цвећу прија светло, нимало им не одговара директно сунце, јер се на листовима појављују опекотине. Мушкатле уживају у сеновитом простору тераса, балкона, прозора, вртова.

Идеална температура за ову биљку је до 27 степени Целзијусових, па је подневни хлад који пружа северна страна одличан положај. Заливају се умерено, али уз сталну влагу, да листови не би увенули. Мушкатле је увек боље гајити у мањим саксијама.

Од осталог саксијског цвећа које подносе сенку, могу се посадити лепи јова, бегонија и све врсте луковица.

Бршљен важи за отпорну биљку, али никада се неће проширити на непрестано осунчаном простору као што може у сенци. Ово је одличан покривач тла и пузавица. Исто важи и за шимшир и хортензију, који ће у сенци створити лепу ограду, а на сунцу ће се сушити. Рододендрони, ловор вишња, иберис, девојачко срце, чуваркућа и многе друге биљке воле сенку.

Лепи Јова

Пре него што се нешто посади у башту која се налази на северној страни, увек прво треба добро прекопати, изриљати, уситнити и изграбуљати. Када је земља глиновита, поправља се додатком и мешањем песка и хумуса.