Трешња и вишња представљају врло профитабилне воћне врсте захваљујући релативно малим трошковима производње, могућности механизоване бербе и брзом сазревању, чиме се обезбеђује смањен ризик од оштећења града и високих летњих температура.

Трешња има изражен сезонски карактер потрошње и највише се користи у свежем стању. Вишња, као високоделикатесно воће представља значајну сировину за прераду и извоз на међународно тржиште.

Тренутно берба ових воћних врста је завршена или се приводи крају. Ослобађање биљке од рода већ крајем јуна омогућава несметано формирање родних пупољака за наредну годину.

Али, да није све тако једноставно у овој производњи подсећа нас гљива Coccomyces hiemalis, проузроковач пегавости лишћа. Мрка пегавост листа вишње и трешње је једна од најопаснијих болести јер изазива превремено опадање листа током лета, које може довести до поновног цветања воћака у текућој сезони. Уколико до цветања и не дође род у наредној години ће бити изузетно умањен јер се биљка није добро припремила за зимски период и није имала лист којим би хранила себе и родне пупољке.

За спречавање конидијских инфекција у току лета и смањење инфекционог потенцијала за наредну годину, након завршене бербе потребно је урадити третман препаратом Odeon. Користи се у количини 2 kg/ha (20 g у 10 l воде), два пута у размаку од месец дана (јул-август).

Поред могућности појаве болести, један од редовних проблема у производњи трешње и вишње су рђасте гриње. У току ове године уочена је у многим воћњацима, али због близине бербе и поштовања каренце, није било могућности сузбијања. Њено присуство и исхрана узрокује бронзирање наличја листова, које се увија ка унутрашњости, смањену фотосинтезу и превремено опадање.

Спречавање даљег оштећења може се постићи применом препарата Amon 020 EW, два пута у размаку од седам дана. Amon 020 EW се користи у количини 1,2 l/ha (12 ml у 10 l воде), третман треба да се ради предвече или током ноћи.

Уколико имате додатних питања о заштити воћа обратите се нашим стручњацима на телефон 011/7852-767.