Фекетићка вишња као трешња

В. Н.

24. 06. 2017. у 15:10

Фекетићка вишња као трешња
Сеоска дворишна вишња призната као сорта „Прима“ припада типу марела, који се сматрају природним хибридима између трешње и вишње

ШТО је за Лесковац паприка, за Ариље малина, за Шумадију шљива – то је за Фекетић вишња. Фекетић је село у општини Мали Иђош у Бачкој. У овом месту, у готово сваком дворишту су посађена два-три стабла вишања посебне врсте. Каква би била вишња из Фекетића ако не црна, кажу у шали мештани, алудирајући на назив села који у имену садржи мађарску реч – фекете (црна). Али, шалу на страну, фекетићка вишња је слађа од вишње, киселија од трешње, плод је добар за потрошњу у свежем стању и за разне видове прераде (ракија, сок, џем, компот).

Према историјским предањима, фекетићку вишњу на ово подручје донели су мађарски војници за време аустроугарске владавине. Није се калемила, већ садила и размножавала из коренових изданака. Припада типу марела, које се сматрају природним хибридима између трешње и вишње. Да заслужује пажњу потврђује и чињеница да је 2013. године Одељење за признавање сорти Министарства пољопривреде Србије одлучило да се призна као посебна сорта. И од тог дана она се може наћи под именом “прима”.

Према подацима из стручних студија, “прима” има густо и компактно усправно стабло. Средње је бујности и достиже четири метра висине и три и по ширине када се калеми на генеративну подлогу у условима без орезивања. Крошња је густа и равномерно распоређена дуж целог стабла. Листови су кожасти, дебели, тамнозелени, дуги и елиптични с дугим врхом и заобљеном основом. Због карактеристчног усправног раста, погодна је за густу садњу у комерцијалној производњи воћа.

Странооплодна је сорта. Као опрашивачи препоручују се чачански рубин и облачинска вишња. Цвета у априлу, а бере се око 15. јуна. Плодови су округли, средње крупноће, просечне масе 7,6 грама и са дугим петељкама. Сочни су и скоро црни, пуног и богатог укуса. Поседују осредњу чврстину, што је добра особина приликом њихове бербе и транспорта. Тамноцрвена боја сока и одлично избалансиране киселине и шећери, ову вишњу сврставају међу најбоље за производњу домаћих сокова, вина и ликера. Коштице су средње величине, а однос масе плода и коштице је 94,11 процената.


КАКО ДА НАПРАВИТЕ СОК

Потребни састојци: 5 кг вишања, 5 кг шећера, 50 гр. лимунтуса, три литра воде, један до два ванилина шећера (по жељи) - није обавезно.

Вишње опрати под млазом воде, одвојити од коштица и петељки, ставити их у већу посуду заједно са шећером, водом и лимунтусом да одстоји 24 сата (није проблем ако остане и дан дуже) на хладнијем и тамнијем месту, промешати више пута да се шећер што више отопи, пожељно је мало све изгњечити рукама.

Пропасирати на цедиљку са ширим рупицама, а затим процедити преко газе. Оцеђени сок( сируп) дегустирајте, улите мало у чашу, разредите водом и ако треба додајте још лимунтуса. Све заједно прокувајте и оставите да се крчка три до пет минута. Још није касно да пробате и додате ако нешто недостаје по вашем укусу, само пазите на лимунску киселину да вам не покипи ако је сада додајете. Сипајте сок у чисте флаше загрејане у пећници на 100 степени. Чепове добро заврните, а ако су чепови старији, пре чепа ставити целофан. Чепове је пожељно премазати алкохолом пре затварања флаша. Тако усут сок хладите два-три дана и имаће рок трајања до две године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Gagi

28.06.2017. 16:28

..gde mogu da se nabave (tel. ili adresa) sadnice Feketicke visnje i po kojoj ceni... pozzz