ЈОРГОВАН, најлепши пролећни грм, може да се гаји и у саксији уколико има одговарајућу негу. То, пре свега, значи - заливање и прихрањивање.

Овај љубичасти или бели жбун припада породици маслина. Пореклом је из Турске, а пошто броји 25 врста и 4.000 сорти може да се пронађе грм за све климатске услове. Иначе, дрво јоргована користи се за прављење пиштаљки.

Већина јоргована расте у башти, али понеки жбун може и у саксији одговарајуће величине. Ова биљка је захвална и прилагођава раст корена расположивом простору. Када је простор ограничен саксијом, ова биљка расте спорије и компактније, па може да се гаји и као бонсаи. Уколико се гаји у саксији, јоргован сваке године у пролеће треба пресадити у за број већу посуду и додати нову, свежу земљу богату хранљивим материјама.

Када су дани сунчани јоргован се залива неколико пута недељно, а током лета свакодневно. За украсне жбунове у саксији најважније је прихрањивање, па приликом пресађивања у земљу треба додати ђубриво са продуженим дејством. Друга могућност је да се лети једном недељно прихрањује течним ђубривом са тренутним дејством.

Јоргован је веома отпорна баштенска биљка која захтева мало неге. Одговара му мало простора, на сунчаном или полусеновитом месту. Цветови су љубичасте или беле, али постоје и сорте од крем-беле до жуте и наранџасте боје. Највећи број оплемењених сорти има вишеструко испуњен цвет у богатој цвасти веома снажног мириса. Уколико слабо цвета, то је знак да у земљи има превише азота. Да би се подстакло цветање треба га у пролеће прихранити ђубривом богатим фосфором.

Неорезани јорговани цветају сваке године, а уколико је потребно да се ореже, најбоље је то урадити после цветања, пре него што се формирају пупољци за наредно пролеће. Прецветале цветове јоргована треба редовно уклањати да би се спречило стварање семена. После цветања треба уклањати оцвале листове, јер се на тај начин подстиче гранање. Треба одрезати и суве гране и оне које расту према средишту грма.

Увек се уклања само трећина грана, јер ће се на новим гранама цветови појавити тек после три-четири године.


ПРЕСАЂИВАЊЕ У ПРОЛЕЋЕ

МЛАД јоргован лако подноси пресађивање у пролеће. Најбоље време за закорењавање је од марта до јуна. Треба бирати резнице дугачке најмање 20 центиметара са неколико листова. Резнице се на доњем крају одсеку испод коленца, јер се из њих ствара корен. Најједноставније је да се резница умочи у хормон за закорењавање и стави у мешавину песка и земље. Прекрије се најлоном и стави на топло место, са доста сунчеве светлости и свакодневно проветрава. Резнице се заливају млаком водом, али земља не сме да буде превише влажна.