Фобије у партнерским односима: Од страха од пољупца до бекства са венчања

Татјана ЛОШ

четвртак, 09. 07. 2020. у 16:31

Фобије у партнерским односима: Од страха од пољупца до бекства са венчања
За настанак ових проблема одговорни су генетика, искуство, предиспозиције личности, као и доминантна културолошка уверења

ДОК други маштају о венчању, ви се будите у кошмарном зноју јер сте опет сањали да сте се удали. За многе је то најлепши тренутак у животу, али ви се јежите и на саму помисао да бисте са неким могли да станете пред олтар. Радујете се што је ваша најбоља пријатељица упловила у брачне воде, а када ваш партнер покрене причу о заједничком дому, срце вам се узлупа, дах постаје кратак, паника све дужа. Уживали сте док сте сестри помагали да изабере венчаницу, али на наговор да и ви пробате свечану белу хаљину, само сте изјурили из салона. Иако имате дивног партнера којег обожавате, подсећате га да вас је Џулија Робертс вечно купила улогом у филму "Одбегла млада".

Уколико вам је блиско ово осећање, знајте да нисте усамљени, јер је све више оних који се плаше званичног живота у двоје. Мада се углавном везује за мушкарце, ни припаднице лепшег пола не заостају у томе. Страх од брака има своје име. Зове се гамофобија.

Како се она манифестује, које је "плодно тле" за њен настанак, колико далеко може да оде, али и које све фобије могу да се развију на љубавном плану, разговарамо са Леонором Павлицом, клиничким психологом и конструктивистичким психотерапеутом. \


ТРАУМЕ ИЛИ НЕСИГУРНОСТ КАО ОКИДАЧ


Шта се заправо крије иза сваке фобије?

- Ирационално уверење о објекту страха, које га одржава и храни, а особу доводи до осећања преплављености одређеним физичким симптомима. Настанак фобије личи на стварање условног рефлекса да се од непријатних ситуација или објеката бежи или да се оне избегавају, а временом се почетни страх генерализује, односно шири и на све објекте сличне оригиналу.

Колико су за то криви генетика, сплет околности или црте личности?

- За настанак фобија одговорни су генетика, искуство (односно околности), предиспозиције личности, као и доминантна културолошка уверења. Да би особа постала фобична није неопходно да су испуњена сва четири услова.
Како изгледа и шта највише погодује гамофобичном понашању?

- Све фобије, па и ова, угрубо настају или као последица личног трауматског искуства (изолованог или серијског) или путем учења по моделу. То значи да је особа која има гамофобију била раније изложена непријатном искуству у вези и да је из ње изашла повређена и незадовољна. Друга опција је да је била сведок лошег брака својих родитеља, било да је у питању конфликтна атмосфера, прељуба или сам развод. У оба случаја, она почиње да перципира брак кроз негативне конструкције, стварајући аверзију према њему. Поред ове две опције можемо додати и трећу, а то је културолошка условљеност, где примећујемо да свака култура негује особити тренд у погледу објеката фобије (нпр. за балканске народе су то бубе, док су оне у источњачким земљама део исхране). То значи да ће у развијенијим, либералним земљама гамофобија бити чешће присутна, због лежернијег стила живљења у коме се фаворизују отворене везе, необавезивање, полиаморија (више партнера одједном) и слично. И последње, неке црте личности повећавају вероватноћу за овакво понашање, као што су перфекционизам и висока очекивања, лична несигурност, ниско или претерано високо самопоуздање, анксиозни стил реаговања, неодговорност...


Може ли такав страх у неким ситуацијама да буде оправдан или је нужно ирационалан?

- Сваки објекат фобије је у својој суштини неутралан, али га наше интерпретације чине аверзивним. Многи би помислили да је гамофобија оправдана уколико је резултат лоших пређашњих искустава (трауме), али то би било исто као тврдити да су пси као објекат фобије опасни зато што је особа имала непријатно искуство са неким агресивним. Дакле, ма колико да је неко имао лоших искустава у претходним везама или сведочио негативним исходима нечијих односа, брак је по себи неутралан докле год се не покаже супротно. Неулажење у брачне воде резултат је ирационалних уверења да ћу завршити као моји родитељи или ћу сигурно доживети неуспех као и у претходним везама. Те ситуације се објективно јесу десиле, али је ипак уверење да ће ми се поново догодити крајње ирационално.


НЕКИ СЕ ПЛАШЕ И ДОДИРА


Да ли је та појава данас учесталија или је само видљивија, јер су миленијалци, чини се, отворенији у признању да се плаше интиме и да не желе да изгубе слободу?

- Раније је дефиниција тога шта је социјално пожељно понашање била доста ригорознија, па су многи страхови морали да буду угушени како би се особа уклопила у очекиване стандарде. Данас смо прилично одмакли и изменили систем вредности у правцу либералности, толеранције, индивидуалности и егоцентризма. Брак се неретко доживљава као чин одузимања слободе и личног раста и развоја, као терет обавеза и одговорности, као свесна жртва која захтева прилагођавање и одустајање од себе, понекад и као крај после кога не постоје даљи избори и нова искуства. Овакве вредности удаљавају модерног човека од концепта брака, па су и људи почели да се деле на породичне и оне друге.

Препознат је још један термин - филематофобија, као страх од пољупца. Како се он објашњава?

- За страх од пољубаца може бити одговорно рано трауматско искуство (најчешће неки облик сексуалног злостављања), али и стах од блискости и интиме - посебно код особа које су у детињству биле изложене емоционалном занемаривању, па се није развила афективна везаност за прву значајну фигуру. То може да буде и страх од неуспеха и идеја да ће се особа обрукати, што је повезано са базичном несигурношћу и ниским самопоуздањем, а некада је узрок блиско повезан са хипохондријом, односно утемељен на идеји да ћемо се пољупцем заразити и разболети.Које још необичне фобије препознајемо у љубави и интимним односима?

- Неки од страхова у интимним односима су филофобија - фобија од љубави, аграфобија - страх од сексуалног злостављања, генофобија - страх од секса, гимнофобија - страх да ће нас неко видети нагог, гинекофобија - страх од жена, зелофобија - страх од љубоморе, итифалофобија - страх од ерекције, калигенофобија - страх од лепих жена, коитофобија - страх од полног односа, копридофобија - страх од проституције и полних болести, медомалакутофобија - страх од губљења ерекције, монофобија - страх од самоће, хапетофобија - страх од додира.


Одбацитe ирационална уверења


КАКО особе које истински желе да се боре против гамофобије ту битку могу да добију?

- Један од корака је излагање уместо повлачење, али оно мора да буде веома поступно, најчешће уз квалификованог стручњака, како се особа не би евентуално поново трауматизовала. Осим овог бихејвиоралног метода, мора се много радити и на когнитивном плану, односно на поступном одбацивању ирационалних и нездравих уверења и креирању одрживих и кориснијих.Анксиозност због љубљења


СИМПТОМИ филематофобије варирају у зависности од нивоа страха од пољупца који особа доживљава, а стручњаци су препознали неколико карактеристичних појава које је прате при љубљењу или самој помисли на њега. То су плитко и убрзано дисање, анксиозност, знојење, сува уста и мучнина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације