Привлачност није случајна: Мушкарци подсвесно траже ових 8 ствари у женама

Новости онлине

петак, 26. 06. 2020. у 22:28

Привлачност није случајна: Мушкарци подсвесно траже ових 8 ствари у женама

Depositphotos

Наука може да нам објасни зашто осећамо оно што осећамо према особи која нам је запела за око
ДА ли сте знали да постоји биолошко објашњење зашто мушкарце привлаче одређене жене? Зашто се за неке људе вежемо, а за неке не? Да ли је у питању нека неописива, духовна веза?

Истина је да привлачност није случајна. Наука може да нам објасни зашто осећамо оно што осећамо према особи која нам је запела за око.

Наиме, чак и када тога није свестан, мушкарац се често романтично веже за жену за коју види да има одређене особине које су биолошки кодиране да би значиле "здрава" и "плодна", односно захваљујући еволуцији, мушкарац подсвесно тражи партнерку која ће му помоћи у опстанку људског рода. Управо тај урођени нагон може да објасни ових осам ствари које мушкарци најчешће (несвесно) траже у потенцијалној љубавници.

Наравно, имајте на уму да мушкарци нису искључиво "примитивне животиње". Немојте пребрзо претпоставити да ће вас било која од ових карактеристика довести у вечно романтично блаженство или с друге стране, увући у самачки живот. Начин на који изгледате, миришете и звучите само су мали део слагалице. Много већи део је остатак и квалитет целокупног односа.


Њени бокови

Једно истраживање из 2017. године открило је повезаност између броја деце и обима струка и бокова (WHR индекс) код жена. Студија је проучавала готово 1.000 жена из седам неиндустријских друштава из Африке, западног Сибира, Јужне Америке и јужне Азије. Из ове групе, жене које су родиле више деце имале су у просеку већи обим струка и бокова.


Њена симетрија

Иако сте о симетрији вероватно учили на часовима ликовног или математике, чини се да је мушка биологија усредсређена на симетрију. Симетрија је складност, односно у ширем смислу, пропорционалност елемената неке целине у величини. Наравно да мушкарце не привлачи свака симетрија коју виде.

"Сви смо ми посебно способни да тражимо ту карактеристику код других људи и да је користимо као подсвесни алат за оцену привлачности", наводи се у истраживању објављеном 2014. године. Постоји неколико различитих теорија о томе зашто је то тако.

Неки истраживачи сматрају да се симетрија сматра показатељем укупног здравља. Има и других који верују да, будући да је симетричне слике лакше визуелно обрадити, наш мозак функционише на начин да покаже склоност тој карактеристици.


Њена дуга коса

Ако сте икад мислили да мушкарци преферирају жене с дужом косом, били сте у праву. Начин на који жена носи косу утиче на то како је види супротни пол, показала је студија из 2004. године, објављена у часопису "Human Nature". Ово истраживање је показало да су мушкарци жене с дужом косом оценили као здравије и привлачније.


Њен црвени руж

Жене деценијама користе црвени руж на уснама или руменило на образима како би биле привлачније мушкарцима, али тек су 2008. године објављена прва истраживања о дејству ношења црвене боје на људску привлачност. Испоставило се да се показивање преференције према црвеној боји видело још у понашању мужјака широм животињског царства, посебно примата.

Чини се да је та привлачност црвеној боји повезана са женским циклусом, према часопису "Personality and social psychology". Истраживачи су приметили да су женке мајмуна заправо поцрвенеле током овулације, а мужјаци мајмуна реаговали су на ту промену. Уз то, иста привлачност примећена је и када су мушкарцима показане слике и фотографије жена које носе црвени руж или црвену хаљину.

Међутим, даља истраживања довела су у питање ове налазе - што искрено има смисла, јер иако би било згодно кад би било довољно само нанети црвени руж или обући црвену хаљину да бисмо освојиле мушкарца, чини се да само овај фактор вероватно неће побудити његовa осећања. Неколико новијих студија, попут ове објављене у часопису "social psychology", помно су поновили експеримент из 2008. и открили да „ефекат црвене боје“ заправо није толико важан сам по себи, већ само у комбинацији с другим факторима.


Њен природни мирис

Колико год ово чудно могло звучати, мушкарцу можеш бити привлачна због свог природног мириса. Иако много људи зна да су феромони хормон врло специфичног мириса, наука иза привлачности није опште позната.

Истраживање је открило да женски циклус директони утиече на феромоне које „емитује”. У зависности од тога у којој је фази циклуса жена, мушкарци ће је сматрати привлачнијом једноставно због мириса феромона који се из ње шири.


Њене очи

Када питате било којег мушкарца шта му је привлачно код жене, готово да је стопостотно очекивано да ће споменути њене очи. Постоји стварни разлог због којег стављамо толико нагласка на очи људи који нас привлаче, а то није зато што су очи прозор у душу.

Мушкарце више привлаче жене бистрих и светлијих очију, наводи "The Harvard brain". Не ради се нужно о боји. Важна је светлост целог ока. Верује се да је све у еволуцији будући да се светле очи гледају као здравије, док су тупе или суве очи повезане са старењем.


Њене усне

Колико год глупо звучало, све онe тинејџерке које објављују селфије на друштвеним мрежама с популарним "duckface-ом", можда не греше баш толико, јер се пуније усне доживљавају као привлачна особина жена.

Једна студија Универзитета у Манчестеру открила је да мушкарци, након што упознају нову жену, проводе око половине интеракције гледајући управо у њене усне. А кад је у питању привлачност жена које су упознали, мушкарци су жене с пунијим уснама оценили као привлачније.

Наука која стоји иза ове привлачности једнака је оној коју смо досад видели - мушкарце привлачи изглед здравља, а пуније усне се гледају као физичка карактеристика здраве жене.


Њен глас

Није све у изгледу. Мушке уши такође играју улогу у одређивању привлачности жене. Баш као и код мушкараца, женски гласови се мењају како старе.

Како им се ниво естрогена смањује, њихов тон се снижава и продубљује. Мушкарце више привлаче жене с вишим тоном гласа, према часопису "Smithsonian magazine". Та склоност се односи на младост, јер млађе жене имају виши глас, а перцепција је да је млађа жена здравија, пише жена.хр.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације