Како одболовати везу која је доживела крах: Окупирајте психу, изморите тело

Т. Л.

уторак, 26. 05. 2020. у 16:50

Како одболовати везу која је доживела крах: Окупирајте психу, изморите тело
Оно што је важно, јесте да у првим данима не кривите себе за раскид, него да пробате да кренете даље
МНОГЕ везе нису преживеле ванредно стање, па су се тако завршиле пре или уочи његовог краја. Епидемија вируса корона је дефинитивно била тест за љубав, али то не значи да свака која је сада "пала" не може да се опорави и врати у великом стилу. Оно што је важно, јесте да у првим данима не кривите себе за раскид, него да пробате да кренете даље - поручује Весна Петровић, психолог и психотерапеут.

- Најгора ствар коју тренутно можете да приредите је да кињите себе, да сву кривицу за прекид везе сваљујете на себе и да се одрекнете садашњег тренутка, враћајући се стално у прошлост, призивајући негативне мисли и бавећи се самокритиком - каже саговорница "Новости". - Дани иза нас су били тешки и зато морате да имате разумевања пре свега за себе, а онда и за партнера. Уместо што ћете да се бавите осуђивањем, усмерите се на лични опоравак. Посветите се себи, порадите на психи, ојачајте је читајући афирмативне текстове и књиге, покрените се физички, позовите добре пријатеље у шетњу или целодневни излет, бавите се уређивањем стана, слушајте музику која вас покреће... Суштина је у томе да окупирате психу и изморите тело од здравог физичког напора, јер ћете тако разбистрити главу, средити мисли, очистити се од озлојеђености.

Када дођете у ту фазу, моћи ћете да трезвеније размислите о узроку раскида, па ће вам, каже психолог, бити јасније да ли сте заиста ви погрешили или је за растанак крив партнер. А можда схватите и да сте заједно направили погрешан корак.

- Из те позиције ћете моћи и да увидите колико је разлог за прекид био основан и можете ли даље без партнера или је то оно што желите. Када охладите главу и умирите се, ствари ће вам постати јасне. У афекту и депресији истина о вези која се завршила остаће замагљена - тврди стручњак.