Стикери постали главни адут удварача: Да ли је романтика изумрла

Славица Добросављевић

понедељак, 25. 05. 2020. у 17:20

Стикери постали главни адут удварача: Да ли је романтика изумрла

Depositphotos

Мушкарци се данас мање труде, имају страх од неуспеха, ретко предузимају иницијативу, која је сада препуштена женама

Љубавна писма испуњена чежњом, дуге шетње на киши са вољеном особом, вечера уз пламен свеће, стихови и мелодије који ће вам измамити уздах, а можда и покоју сузу. Заједнички тренуци који се памте цео живот... Све је мање тога. Да ли је романтика нестала, изгубила на значају или се променио начин исказивања осећања, на првом месту љубави? Шта се данас подразумева под романтиком? Како се мушкарци модерног доба удварају и освајају женска срца? Често све стане у један клик, смајли и фотографију на друштвеним мрежама, без речи, емоција, оригиналности и маштовитости.

Психолог и психотерапеут Љубица Богетић истиче да се наша осећања нису променила, већ само начин на који их показујемо у зависности од тога шта је социјално прихватљиво и пожељно у одређеном друштвеном тренутку.

- У једном периоду су људи склапали уговорене бракове, нису ни познавали партнера, али тај брак је морао да се одржи - каже Љубица Богетић, за “Живот плус”. - Нико ту није имао могућност избора, нити су се питали шта им се свиђа и шта желе, већ су други одлучивали уместо њих. Понекад би се из тога изродила љубав, а некад није. Циљ је био да се одржи породица. Ко то није поштовао, био је друштвено осуђен. Затим је дошло време да људи сами бирају партнере, да се заљубљују, па је романтика добила на значају. Томе су много допринели романтични филмови, који су представљали оквир за начин исказивања љубави. Било је много мистике која је давала чари и пленила. Добра страна тог времена је то што су мушкарци морали да се потруде да освоје жену, да се удварају на разне начине и тако су развијали социјалне вештине и више ценили то што имају.


ПРИЛАГОЂАВАЊЕ ТРЕНУТКУ

У ери интернета, развијене технологије и брзог темпа живота, све је мање времена за дуга удварања и освајања, писања романтичних писама и песама, сматра наша саговорница. Заменили су их друштвене мреже и мобилни телефони. Али то не значи да не можемо да покажемо колико смо емотивни и романтични. Само је начин другачији. Данас, рецимо, може да буде романтично када неко пошаље лепу фотографију или видео на “Вајбер”, стикер или песму са “Јутјуба”. То не треба негирати, већ прихватити као вид исказивања осећања у актуелном времену.

- Првенствено је важно да знамо шта је социјално прихваћен модел понашања у овом тренутку - истиче Љубица Богетић. - Ако су некада мушкарци васпитавани да буду храбри, способни, јаки, снажни, џентлмени, да освајају жене, а оне да буду нежне, умиљате и добре домаћице, данас је јачи пол превише заштићен. Самим тим се мушкарци мање труде, имају страх од неуспеха, ретко предузимају иницијативу, која је сада препуштена женама. Јавља се другачији тип односа, жене се осећају снажно у таквим везама, али су потајно незадовољне јер их нико није освајао. Неким дамама, ипак, недостаје нота романтике. Други разлог је интернет технологија где кроз слику и кратке поруке може да се постигне циљ. То је са једне стране добро јер се штеди време, али с друге не развија машту.


БРЗО ЖИВИМО, БРЗО И ВОЛИМО

Треба имати у виду да велика дистанца и усамљеност такође утичу на социјалне вештине људи. Малишани који су у детињству били окружени са више деце у породици спонтано су развијали социјалну интелигенцију, док су данас више усмерени на таблете и мобилне телофоне. Немају прилику да науче како да се понашају у односима са вршњацима, а последице се виде када одрасту и треба да стварају емотивне везе. Значи ли то да је романтика из прича наших родитеља, бака и дека заувек остала заглављена у прошлости?

- Пре би се рекло да је дошло време да се све брзо завршава. Имамо брзу храну, брз шопинг, па и брзу промену партнера. Људи се брзо смувају, брзо раскидају и онда иду даље. Систем вредности је другачији и то треба прихватити у уклопити га у свој оквир.

С обзиром на то да људи данас често остварују контакт преко друштвених мрежа, од којих су неке намењене баш за упознавање, онда и начини исказивања симпатија треба да буде прилагођени томе.

- Данас романтика може да буде дуго дописивање, слање филмова, песама, слика и порука вољеној особи - каже психолог. - Не треба осуђивати упознавање преко интернета, већ то прихватити и прилагодити се. Много је примера где су се људи постепено заљубљивали кроз такав начин комуникације пре него што су се видели и данас имају породице. Дакле, то постоји и не можемо да негирамо. Постоје и они који преферирају упознавање у живим контактима, као што су ноћни изласци. У таквим ситуацијама је романтично частити девојку пићем и плесати са њом. Зависи од људи, али увек постоји начин да покажете да вам се неко свиђа. Није добро генерализовати, већ дати слободу свакоме да то покаже на свој начин. Да ли је то преко интернета или уживо, важно је развијати машту и адекватно је применити.

Они који још држе до романтике и не либе се да то покажу вољеној особи некад су предмет подсмеха околине, а многи их сматрају чудацима који не припадају овом времену.

- Не бих рекла да су сви предмет подсмеха, више су то тако доживели они који су неадекватно показивали симпатије погрешним особама. Већини жена прија леп гест, поклон и показивање пажње, али, наравно, од праве особе. Оно што је важно је да свако може и треба да ради на себи, на развоју емоционалне интелигенције и социјалне вештине које су основ свих међуљудских односа. То подразумева да разумеју своја и туђа осећања и да знају да их адекватно покажу.


ЕМОЦИОНАЛНА ПИСМЕНОСТ

Често се питамо да ли су романтичније жене или мушкарци. Психолог Љубица Богетић каже да не може да се направи таква подела и да то зависи од више фактора:

- То је ствар васпитања и сензибилитета, као и рада на себи, а не самог пола. Онај ко више путује, упознаје људе и друге културе, ко више чита, свакако је емоционално писменији и нема проблем са исказивањем осећања.