Да ли сте се икад запитали како старење утиче на ваш либидо, односно сексуалну жељу? Колико дуго ћете имати једнаку жељу за интимношћу и када ће тај нагон бити најизраженији? Научници имају одговор.

Чини се да у свему томе највећу улогу нема ни партнер, ни љубавни статус, него биолошки сат и његово гласно откуцавање. У 30-им, али и раним 40-им годинама жене често откривају нову страну сопствене сексуалности и многима омиљена активност постаје управо забава у кревету.

Стручњаци ту појаву објашњавају откуцавањем биолошког сата и жељом да "искористе преостале године за стварање потомака". Лаички речено, како жене старе, више воде љубав - и то пуно више.

У студији објављеној у часопису "Personality and Individual Differences" учествовало је је 827 жена подељених у три групе: висока плодност (18 до 26 година), ниска плодност (27 до 45 година) и у менопаузи (46 година и више).

На основу одговора учесница у интернет анкети, истраживачи су открили да жене које имају од 27 до 45 година (оне у категорији ниске плодности) поседују "појачани сексуални нагон као одговор на смањивање плодности" и да имају "честе сексуалне маштарије и активан сексуални живот, па су спремне на повремени секс", пише Индекс (Index).


Б92.нет