НАЈВИШЕ захтева за развод брака партнери подносе у јануару због чега су га адвокати назвали месецом развода. Адвокатица Лора Васер, која је у бракоразводним парницама заступала холивудске звезде Анђелину Џоли, Џонија Депа и Ештона Кучера, истиче да је то нарочито изражено у првој половини јануара. Такође, највише људи приликом претраживања (Google trends) уписује појам развод, управо од 6. до 12. јануара.

Али то не тврде само адвокати, већ и истраживања. Студија универзитета у Вашингтону показала је да је од 2001. до 2016. у тој америчкој држави сваке године највише захтева за окончање брака поднето током јануара. Ситуација је слична и у другим америчким државама. Адвокатица Лора Васер истиче да најјачи ударац нестабилним браковима задају стресови уочи новогодишњих и божићних празника, путовања или то што у том периоду људи више времена проводе са породицом. Она верује да жеља за променом у новој години убрзава одлуку о разводу.

- Такође, многи схвате да са актуелним партнером не желе да пролазе кроз исто и наредне године - каже Лора. - Једноставно, желе да окрену нови лист у живот