Док већина жена покушава да постигне физички изглед близак данашњим стандардима лепоте, испоставило да се мушкарци "не падају" само на извајано тело или савршене карактеристике лица.

Заправо, уместо дугих ногу и извајаног стомака, јачи пол радије бира жене на основу других, много привлачнијих, атрибута. Реч је о мирису и гласу.

Према истраживању објављеном у академском часопису "Frontiers in Psychology", боја гласа је једнако битна као и добар изглед.

Аутори студије су анализирали чак 73 досадашња истраживања на тему атрактивности, које датирају између 1977. и 2017. године, како би указали изглед, звук и мирис снажно утичу на укупну атрактивност.

Студија коју је предводила, Агата Гројецка са Универзитета у Вроцлаву, открила је да се атрактивност обично не базира на једном фактору већ на комбинацији више ствари, а мирис тела и глас играју велику улогу.

- Неки мириси нису само оцењени као пријатнији већ и сексепилнији, а поред тога, они покрећу људе на флерт. Са друге стране, непријатни мириси могу да имају негативан утицај на везу - истакла је Агата.

Када је реч о гласу, стручњаци су пронашли да боја гласа помаже другима да процене какви сте у сексу, које су ваше године, да ли сте доминантни и плодни.

- Акустични и мирисни знакови могу, засебно или у комбинацији, снажно да утичу на привлачност појединца, а тиме и на ставове и поступке према тој особи. Импресивна је количина информација које се могу проценити о особи искључиво на основу њеног мириса и гласа - закључила је.(Телеграф.рс)