Разлика између два човека није у њиховој способности, већ у њиховој енергији - поручио је још у 19. веку Томас Арнолд, историчар и педагог. Често чујемо да су се неки људи просто “препознали” на први поглед. Само је нешто “кликнуло” међу њима, а то нешто подвели су под - енергију. Привукли су се као магнет. Није нам страно ни објашњење да неки људи неким другим једноставно не легну енергетски. Гуше их, нервирају, одбијају. Ако могу, побегну једно од другог главом без обзира. Многи љубавни парови, наизглед, настају и престају по овом принципу.

Да ли се у пракси то заиста тако дешава? Како функционише закон привлачности? Колико је енергија стварно магнет који непогрешиво споји двоје људи? Или смо понекад склони да сами себе у то убедимо?

До одговора на ова питања, покушали смо да дођемо у “енергетском” разговору са Еленом Кузмановић, психологом и психотерапеутом.

СЛИЧАН СА СЛИЧНИМ

Да ли изјава “препознали смо се по енергији” стварно има чврст темељ?

- Постоји могућност да се са неким ко нам се допадне заиста “препознамо”, што обично значи да осетимо узајамну привлачност. Много је сложеније питање због чега нам је неко привлачан, јер више фактора истовремено утиче на наше “препознавање” са неким. Критеријуми на основу којих бирамо партнере инстинктивно или срцем су променљиви са годинама и животним ситуацијама у којима се налазимо. Дешава се и да то радимо по свесно наметнутим критеријумима, као што су физички изглед, социјални статус или неке друге карактеристике, а да се то не слаже са оним што осећамо да нам је привлачно. Ако обратимо пажњу на то шта нас заиста привлачи, можемо доста да научимо о себи.

Понекад кажемо да је партнер исти као ми, да смо га одмах осетили енергетски. Како се то манифестује?

- Људи су склони привлачењу по сличности, али и по различитости, у зависности од фазе живота у којој се налазе и од тога шта желе да им партнерски однос донесе. Често нас привуче особа која на неки начин носи сличност са породицом у којој смо одрастали, чак и када она није на први поглед видљива. Та сличност може да буде физичка, али и психичка и емоционална. Оно што називамо енергијом може да буде скуп манифестација карактеристика те особе - карактера, расположења, понашања и изгледа, као и тога на који начин ми све то “читамо” када угледамо потенцијалног партнера.


Шта још значи када се слажемо по енергији - да смо сличног темперамента, система вредности, сензибилитета...?

- Некада то може да буде сличност, али може да буде и добра компатибилност у различитости. Рецимо, неко може да буде динамичнија особа, а неко пасивнија, па као комбинација могу да донесу једно другом потребан баланс. Сензибилитет јесте фактор привлачења, јер на тај начин можемо лакше да “препознајемо” за нас значајне аспекте особе прекопута и да на њих одреагујемо. Постоје и важни биолошки фактори у одабиру партнера, што су многе научне студије потврдиле. Бирамо на основу физичких карактеристика, рецимо изгледа (који може да има сличности са нашом примарном породицом), на основу мириса, хормоналног статуса, укуса, као и здравственог статуса.


СЕНЗИБИЛНИЈИ СЕ ЛАКШЕ НАЂУ

Колико има истине у томе да је партнер наш одраз у огледалу?

- У психолошком смислу је то прилично тачно, јер по томе какав нам је избор партнера можемо да разумемо своје тренутно емоционално стање и степен личног развоја. Чак и само привлачење, које је некада у супротности са оним како ми замишљамо идеалног партнера, зависи од нашег степена зрелости и контакта са сопственим потребама. Док смо млађи, критеријуми су нам поједностављени и више се водимо физичком привлачношћу, док у зрелијим годинама личност партнера добија значајнију улогу, мада физички изглед и енергија особе и даље доминирају као фактор привлачења. Уколико се догоди да нам је партнер проблематичан, важно је да се запитамо које то проблематичне делове себе нисмо још увек освестили и њима се бавили, па у том смислу друга страна може да буде наше добро огледало.


Да ли су неки људи склонији томе да верују у енергију и енергетско препознавање, па то заиста и призову?

- Постоји много назива и различитих доживљаја онога што зовемо “енергијом” између двоје. Верујем да су неки људи просто сензибилнији и отворенији за препознавање са адекватним партнерима, док је некима заиста тешко да се повежу са другима, чак и када им се они скоро јасно нуде за контакт. Обично када смо преокупирани бригама и проблемима, стално смо повучени “на унутра” ка себи, замишљени и забринути, па нисмо довољно окренути “ка споља”, ка другима. Самим тим теже приметимо када је неко заинтересован за нас, слабије комуницирамо и енергија нам је затворенија. Када желимо да се повежемо са другима, лакше улазимо у контакт са непознатим људима, отворени смо да делимо време и енергију и тада се природније и лакше међусобно привучемо.

Да ли се у том случају међусобно привлаче људи са позитивном, лепом енергијом и они са негативном?

- Одговор на то није тако једноставан, јер људе привлаче различите ствари. Некада особе са позитивнијим приступом животу привлаче негативније људе, јер осећају потребу да им помогну, а људи са негативнијом енергијом некада желе да их неко повуче својом позитивношћу, па тако настану мешовити парови. Некада се временом утврди и да особа која обилује позитивношћу заправо тиме прикрива депресију, а да она која је наизглед негативна користи такав приступ као заштиту од разочарања и да у суштини није толико негативно оријентисана према животу. Не постоји трајност позитивне или негативне енергије код особе, то су углавном стања која рефлектују наш емоционални живот у датом тренутку и механизме одбране које користимо у борби са проблемима. На томе може да се ради и то може да се промени.

ШКОЛА О СЕБИ

Шта о нама открива избор партнера по енергији, али и по неком другом критеријуму?
- Партнерски однос може да буде најбоља школа о себи самом и оно што највише замерамо партнеру су можда управо наше личне теме које треба да обрадимо са собом. Увек је важно да разумемо зашто смо одабрали баш ту особу да са њом делимо живот и шта нам то говори о нама.