ГЛАС може снажно да утиче на то како нас други доживљавају. Свако има специфичну боју гласа по којој је препознатљив, а управо је та боја један од најважнијих фактора у формирању првог утиска. Другим речима, начин на који говоримо често је важнији од онога што кажемо. Иако је боја гласа одређена рођењем, стручњаци тврде да у некој мери можемо да је променимо вежбањем.

У наставку откривамо како нас глас разоткрива.


Јесу ли заводљивији високи или дубоки гласови?
Када је завођење у питању, боја гласа игра велику улогу. Довољно је само пет секунди да се кожа мушкараца најежи и да им срце брже закуца када чују привлачан женски глас. У присуству мушкарца који им се свиђа, жене несвесно промене боју гласа, односно почињу причати тише, нежније и спорије. Истраживања су показала да је мушкарцима најпривлачнији женски глас за време плодних дана јер тада хормони највише утјечу на глас. Оно што никако не привлачи јачи пол је када жене говоре брзо, гласно и грубо. С друге стране, женама су привлачнији дубоки мушки гласови.


Каква боја гласа одаје веће самопоуздање?
Недостатак самопоуздања може да се осетити и у гласу. Дрхтав, тих или напет глас заправо је показатељ несигурности. Другим речима, начин на који говорите може да умањи оно што говорите. Како би то избегли, увек говорите јасно и сигурно, пуним гласом. Али, никако немојте да говорите прегласно, како не бисте оставили агресиван утисак на саговорника.

Посебно би требало да будете опрезни у телефонским разговорима, када саговорник има само могућност да вас чује и да ствара целокупну слику о вама на основу онога што му и како кажете.


Шта поручујете бојом гласа?
Боја гласа може саговорнику да открије пуно тога о теби. На пример, нежан и мазан говор код жена мушкарцима је симпатичан и привлачан, док га жене доживљавају као тактику завођења, што у њима може изазвати љубомору. Груб глас није пожељан ни код једног пола, јер се такве особе најчешће доживљавају незгоднима и агресивнима. Пискутав глас делује одбојно и често се повезује с незрелим особама. Једнолични тонови и назалан говор могу бити досадни и иритантни за околину. Најбоље пролазе људи с нормалном бојом и јачином гласа.Аутор: Мис 7