ЈОШ 1923. године Рејнхолд Герлинг је написао књигу "Мушкарци за које се не треба удавати - савети и опомене", поручујући дамама како да избегну погрешне брачне изборе.

Герлинг је био прилично директан и оштар, па је тако нагласио да су на цени мушкарци чврстог карактера, а да се они препознају по широком и високом носу, краткој горњој и напред испупченој доњој усни. За избегавање су они "коврџавог" носа, јер су склони блудничењу, док су разроки лажљиви. Али није био благонаклон ни према момцима умиљатог погледа.

- Обично му је на језику мед, а на срцу отров. Види у туђем оку трн, а у своме не види балван. Девојка не сме да се поводи за чаробним љубавним изјавама, јер су варљиве и пролазне, већ мора да будно мотри шта се иза тих речи крије - саветује Герлинг.

Нормално ухо, додаје аутор, означава и нормалан карактер, као што ненормална форма указује на проблематичност.

За боре каже да су оличење човекове душе, па су тако дуге у косим линијама одраз племенитости, а кратке показују склоност ка "неваљалству".

Важно је проучити и рукопис мушкарца, јер је он по Герлингу најважнији одраз његовог карактера. Слова откривају да ли је мушкарац ласкавац (ако су неправилна) или има чврст карактер о који ће се разбити сваки камен (уколико су јасна).

Герлинг је на крају саветовао дамама да се не ослањају на мишљења пријатељица, јер оне не могу да испитају и прозру карактер мушкарца за кога нису заинтересоване.