АСТРОЛОЗИ говоре у ком хороскопском знаку "чучи" идеалан муж, бајке и љубавне филмске драме креирају његову романсирану слику, срце сваке од нас црта различите обрасце у које га уклапа. Онда, када га коначно сретнемо и проведемо неколико година са њим, наш супруг постаје све мање идеалан, реалност брише његов магични сјај, дозвољавајући и манама да се покажу. Али, нешто што ми доживљавамо као недостатак, неко други сматра пожељном особином, и обрнуто. Како би гласила дефиниција идеалног мужа, питали смо Марину Маљковић Ранитовић, психолога, сталног судског вештака и системског породичног психотерапеута:

- И поред најбоље воље, не могу да у неколико речи дефинишем идеалног мужа, јер је за сваку појединачну жену он различит. Да буде још компликованије, и једној истој жени, у зависности од њеног узраста и животних фаза, мења се лична, индивидуална представа идеалног мужа. Он би, свакако, морао да поседује - пре свих квалитетних особина - и отвореност за комуникацију са својом женом, а затим и флексибилност, уз храброст за промене које су неминовне.

Колико се представа о њему променила у односу на пре двадесет година?

- Много. Пре двадесет година улоге брачних партнера биле су јасније дефинисане него данас. Тада је често било довољно да, уколико је сваки партнер одрастао у функционалном браку родитеља, прекопира начин функционисања унутар своје примарне породице, уз велике шансе да се и у новоформираном браку развије функционалност релација.

Данас то више није тако. Улоге, пре свега родне, нису јасно дефинисане и сваки пар понаособ мора да трага за својим јединственим начином оптималног функционисања.


Да ли је данас већи проценат жена којима се допада да муж обавља и тзв. женске послове или оних које сматрају да му то умањује мужевност?


- Чини ми се да већи проценат жена преферира када муж обавља женске послове, што је и логично, с обзиром на то да жене раде некадашње претежно мушке послове – ван куће и уз то зарађују за породицу. Отвара се ново питање мужевности и намећу се нови одговори у правцу да је степен задовољства жене у браку кључни фактор који одређује степен мужевности њеног партнера. Шта се којој жени више допада опет је индивидуално - док мањи број жена више воли мужеве који раде теренске послове, зарађују ван куће и у дому се понашају као гости, већини њих се тај образац брачног функционисања не допада.СРЕЋА ЈЕ У ПРИХВАТАЊУ

У ком животном периоду најчешће заменимо представу о господину иделаном коју смо имали у детињству, за ону са којом "одемо" пред олтар?

- Не морамо никада да заменимо своју представу о господину "идеалном". Како одрастамо, та се представа мења са нама и може да расте и буде све ближа замишљеном идеалу, под условом да са нама расте и наш партнер и квалитет наших односа.


Жртвујемо ли тако своје снове или се само на пожељнији начин прилагођавамо реалности, проналазећи срећу у њој?

- Не треба да жртвујемо своје снове. Жртва никада није била добар избор. Срећа се не гради на жртви, већ на прихватању себе, партнера и реалности, као доброг концепта.


Каква би била идеална жена том идеалном мужу?

- Задовољна жена, отворена за искрену комуникацију са мужем, а затим и флексибилна и храбра за промене које су неминовне.


Да ли је могуће "направити" га идеалним или су то само илузије које ће нас, на крају, сасвим сигурно довести до разочарања?

- Не треба га "правити" идеалним. Мушкарца и мужа не треба третирати као пројекат, него као формираног човека са свим својим особинама, кога можемо да прихватимо таквог какав јесте и да га можда адекватно мотивишемо да нам свесно додатно учини неке ситне уступке, у жељи да нам заједнички живот буде што удобнији и пријатнији. Идеја да од њега, таквог какав јесте, направимо идеалног, свакако је илузија која неминовно доводи до разочарања.


КАКО ПРЕВАЗИЋИ БЕС

На који начин избећи да се то незадовољство касније претвори у бес и деструкцију односа?

- Нема незадовољства ако гледамо свог партнера на позитиван начин, а увек можемо много тога доброг да видимо у сваком човеку, а посебно у оном ког смо добровољно изабрале за свог партнера. Ако не успевамо да га сагледамо позитивно, уколико је незадовољство доминантна емоција у нашем односу, треба бити искрен, признати проблем, разговарати, тражити стручну помоћ, учинити све што је у нашој моћи да до беса и деструкције односа не дође. Уколико, пак, бес, деструкција и инат постану наша свакодневица и не видимо начин како да их превазиђемо, добар развод је увек боља солуција од лошег брака и за супружнике, а и за децу, мада се то партнерима често не чини тако док су у фази незадовољства, беса и деструкције.

Шта подразумева добар муж у односу на децу, кућне послове, финансије, жену, ширу породицу (ташту, свастику...)?

- Добар муж увек подразумева задовољног и испуњеног човека, који се добро осећа пре свега у својој кожи, а затим и у свим својим улогама.

У односу на децу, добар муж је човек који првенствено ужива у свом родитељству, коме је време проведено уз децу драгоцено и који шири позитивне емоције и на њима заснива бављење малишанима и свој васпитни стил и став. У односу на своју жену, добар муж је човек спреман да се мења онако како се мења и развија њихов однос, да заједно са супругом буде креатор доброг, удобног и задовољавајућег живота за обоје. У односу на кућне послове, финансије и ширу породицу, добар муж је у свему партнер својој жени, што значи да заједно осмишљавају и реализују задатке за које мисле да су за њих значајни.


Могу ли мушкарци са Балкана да се уклопе у слику идеалних мужева?

- Мени се чини да квалитетни мушкарци са Балкана свакако веома лако могу да се уклопе у слику најидеалнијих мужева.


Када бисте правили фоторобота идеалног мужа, три његове најупечатљивије особине биле би..?

- Задовољство самим собом уз толеранцију различитости. Храброст да се мења. Посвећеност породици.ДУХОВИТ И САОСЕЋАЈАН

КОЈЕ мушке особине највише импресионирају жене на краће, а које на дуже стазе?

- Чини ми се да жене на краће стазе, можда, најпре импресионирају индивидуалне особине самог мушкарца - духовитост, сналажљивост, друштвеност, снага ега, отреситост.., а на дуже стазе особине односа које могу са датим мушкарцем да реализују и, са тим у вези, следеће карактеристике: отвореност за промене, толеранција, увиђавност, саосећајност, интроспективност – каже Маљковић Ранитовић.