Може ли жена да задржи млађег мушкарца: Ево шта каже наш психолог

Славица Добросављевић

06. 11. 2019. у 14:15

Може ли жена да задржи млађег мушкарца: Ево шта каже наш психолог

Depositphotos

У Србији је 2018. године склопљен 591 брак где је жена деценију и више старија од партнера

СИГУРНО сте имали прилику да видите зрелију жену и млађег мушкарца како се држе за руке и заљубљено гледају. Вероватно вам не би ни привукли пажњу да разлика у годинама није очигледна. Некада се на ово гледало са много предрасуда, данас са дозом толеранције, мада су и даље у већини они који сматрају да су овакве емотивне "комбинације" неприхватљиве. Зашто је све више таквих веза и бракова и зашто јачи пол бира старије даме, када је природније да заснује емотивни однос са девојком приближних година? Психолог и психотерапеут Милица Зарин истиче да је тешко генерализовати и поједноставити партнерске односе у којима је жена старија од мушкарца.

- Морамо бар теоретски да направимо разлику између парова где је жена неколико година старија од мушкарца и оних где је та разлика 15, 20 и више година - каже за "Живот плус" Милица Зарин. - Код нас постоји доста функционалних бракова средње и старије генерације у којима жене имају неколико година више од партнера. Сходно томе постоје предрасуде да оне не би требало да буду много старије од јаче половине, јер се то не уклапа у наш менталитет и културу. Прихватањем светских трендова разбили смо традиционалне обрасце и кодексе понашања у партнерским и љубавним односима, па нам је некада тешко да пронађемо прави пут и остваримо се емоционално. Из тога произилазе разна експериментисања у везама и при одабиру партнера, а границе између женских и мушких улога и обавеза су све блеђе и непостојаније.


ЈАЧАЊЕ ЕГА


Мада се често каже да љубав не зна за године и да није пристојно "завирити" у нечију интиму и крштеницу, многи ће се најпре запитати шта мушкарце привлачи код старијих и зрелијих жена? Али и шта такве даме виде у њима?

- Заинтересованост млађег мушкарца за везу жена тумачи као његову спремност за заједништво без предрасуда. Оне себе доживљавају као еманциповане, независне и слободне, а ступање у везу са доста млађим мушкарцем као потврду самоуверености. Такве жене су често у доброј физичкој кондицији, улажу у свој изглед, лични развој и духовност, а веза са млађим мушкарцем доноси им још једну потврду да им године нису препрека за срећу. Тек после извесног времена се може закључити да ли је однос заснован на љубави или је послужио очувању ега, односно да ли је у питању била заљубљеност, страст или љубав. Када заљубљеност прође често се дешава да мушкарац, ако је жена већ остварена као мајка и финансијски независна, буде одбачен и остављен.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији је 2018. склопљен 1.901 брак, где је невеста пет или више година старија од младожење. Када је реч о женама које су десет и више година старије од партнера, прошле године је у нашој земљи пред олтар стао укупно 591 пар.

На питање шта се сматра прихватљивом разликом у годинама, наша саговорница каже да не постоји јасна одредница којом се прописује шта је пристојна, нити друштвено прихватљива граница.

- Резултати истраживања показују да је идеална граница од три до пет или десет година у корист мушкараца, али такве студије имају много недостатака и не могу бити довољно поуздане. Предрасуде су и да се партнери боље разумеју и слажу уколико су генерацијски ближи. То је некада тачно, али не увек. Постоје парови код којих је разлика у годинама велика, али неупадљива, па тек у разговору са њима то откријете. Они изгледају компатибилно, допуњују се и имате утисак да је разлика у годинама у служби њиховог бољег функционисања. Са друге стране, има примера код којих једино приметите генерацијски јаз и не доживљавате их као складан пар. Када их боље упознате стичете утисак да их једино спаја обострана жеља да скрену пажњу на то да им године нису проблем.

Са насловних страна домаће и светске штампе често нам се смеше познати парови, где су жене старије од партнера. Да ли је то тренд који се примио и међу обичним светом?

- Можемо истаћи повезаност са трендовима, показивањем и доказивањем да смо слободоумни, широких схватања и да прихватамо отворено оно што је "ин" без страха и бојазни - каже психолог и психотерапеут. - Време ће показати да ли смо истински у стању да се супротставимо предрасудама и померамо границе као друштво или је ово још један новитет којем смо широм отворили врата пре него што смо као друштво сазрели. Увек је маркетиншки добро када популарне личности нешто промовишу. То је и овде случај. Каже се "сваког чуда три дана доста", па након осуда, коментара и написа у новинама околина се навикне на то. Спој старије жене и млађег мушкарца више није сензација. Познати светски парови су јавним декларисањем скренули пажњу на себе и на жељу да покажу да године нису проблем, али нисам сигурна да су учинили да то постане прихватљиво, спонтано и природно. Треба направити разлику између веза којима је циљ да шокирају јавност и повећају популарност и парова код којих постоји тенденција и воља да заједно проведу живот.
СРЕДОВЕЧНА КРИЗА


У ком животном периоду се жене најчешће одлучују за млађе мушкарце? Психолог и психотерапеут Милица Зарин каже да не постоји правило, али да се такви избори обично приписују кризи средњих година, нарочито ако је реч о краткотрајним везама. Некада има везе са кризама, а некада не. Ипак, емотивни партнери код којих је разлика у годинама очигледна, често су на испиту. На какве изазове и "клопке" наилазе?

- Највише времена проведу трудећи се да докажу да им разлика у годинама није проблем, па се на крају ипак раставе. У већини случајева спаја их осећај заљубљености, а када престане, то означава и крај везе. Велики број оваквих веза у психолошком смислу указује на покушај да се его избори са комплексима који ометају нормално функционисање личности. Када је однос постављен на "стакленим ногама", онда се било каква промена тумачи као угрожавајућа и погубна за опстанак везе. Жеља за потомством, за изласцима, дружењем са другима, више слободног времена могу да буду проблем, јер други партнер то тумачи као сопствену неадекватност, што доводи до несугласица, размирица, свађа и нестабилности у односу. Код парова где није велика разлика у годинама, основа за везу је стабилнија. Промене у жељама партнера се не тумаче као угрожавање, већ као изазов, они се најчешће труде да изађу једно другом у сусрет без страха од одбацивања.

Често се на везе са упечтаљивом разликом у годинама гледа као на краткотрајан однос, чији је крај известан. Да ли је увек тако? Имају ли перспективу или су кад-тад осуђени на пропаст?

- Тешко је давати такве прогнозе, јер веза зависи искључиво од партнера - истиче Милица Зарин. - Веће шансе за опстанак имају везе у којима партнери нису оптерећени разликом у годинама и којима то није најважнији мотив за заједништво. Разлика у годинама је само једна карактеристика емотивне везе и не треба јој приписивати претерано значење и у њој тражити узрок свих проблема, незадовољстава и несугласица. Без обзира на разлике и наизглед препреке међу партнерима, у везама или браковима остају они који су чврсто одлучили да буду заједно.И ПЕВАЧИЦЕ ВОЛЕ "ПИЛЕТИНУ"

ОСИМ у Холивуду, и на нашој јавној сцени постоје примери где су жене старије од мушкараца. Певачица Северина Којић је од 2015. у браку са деценију и по млађим Игорим Којићем, док је њена колегиница Гоца Тржан удата за 14 година млађег музичара Рашу Новаковића. Са исто толико млађим супругом неколико година у браку је била Ана Николић, а реч је о реперу Стефану Ђурићу Расти, са којим певачица има ћерку.

Највећи шок у овдашњој јавности изазвала је веза а затим и венчање креаторке Верице Ракочевић са неколико деценија млађим музичаром Вељком Кузманчевићем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

djole

06.11.2019. 17:03

milan iz sapca se ozenio 2016. sa 15 godina starijom, dobio austrijske papire i 2018. se razveo od iste, plativsi verwaltungsabgábe 170e; "morao" je da ispunjava bracne obaveze, ali kada je dobio radnu dozvolu, vratio se svojoj dugogodisnjoj ljubavi; ...oko 15-20000 evra kosta ta procedura;

Petar G.

28.11.2019. 01:04

Moje obe babe bile su starije od mojih deda, jedna 4 a druga 7 gidina. Moja ujna bila je starija 5 godina od mog ujaka i moja majka isto od mog oca. Nikom to nikad nije smetalo. Niko nije bio estradna ličnost, obični ljudi s juga Srbije.

min 15 razlika

28.02.2020. 19:13

Šta ću sa propalima preko 30... A tek stariji... Bljak!! Nije ovo Italija, nego Balkan, ovde smrde čim pređu 30, jer su luzeri.