Додири јачају и везу и здравље

Т. Л.

уторак, 03. 09. 2019. у 12:39

Додири јачају и везу и здравље

Depositphotos

Сваки додир партнера, поготово онај мали, на који често и не обраћамо пажњу, ствара осећај безбедности, сигурности и поверења.Приближавају нас партнеру, јачају однос и уливају наду. Умирују нас, снижавају кардиоваскуларни стрес

ДРЖАЊЕ за руке, мажење, нежни и дуги загрљај - мелем су за љубавни однос, али су притом лековити и за опште здравствено стање. Истраживања показују да додири умањују анксиозност, осећај бола, поправљају расположење... И уколико смо им "изложени" на дневном нивоу, имунитет нам постаје јачи.

- Сваки додир партнера, поготово онај мали, на који често и не обраћамо пажњу, ствара осећај безбедности, сигурности и поверења - каже Дашер Келтнер, професор са Универзитета Беркли. - Приближавају нас партнеру, јачају однос и уливају наду. Умирују нас, снижавају кардиоваскуларни стрес и ослобађају хормон љубави - окситоцин. Они су нешто тако једноставно, а тако благотворно, да би требало да буду део свакодневице сваког пара.

Проблем је, додаје стручњак, што им не придајемо довољно важности или нисмо имали узоре у породици који би нам на њих указали.

- Често додиривање или физичко показивање наклоности није толико распрострањено у европској култури. Осим тога, деца која нису гледала родитеље како се држе за руке, љубе или грле, могу да имају проблем са интимношћу. А то би морали да разреше, јер ће у том случају бити срећнији и здравији - каже Келтнер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bane kan

03.09.2019. 14:34

Apsolutno tacno, ali je mene zena posle 30 godina braka prestala da dodiruje. Na pitanje zasto, sto se promenilo, nije se nista promenilo, samo je problem sto se uglavnom zavrsi sa seksom pa se zena plasi da me pipne