ДОК се верује да је трећа година везе критична и да се после ње пар или разиђе или одлучи на заједнички живот, неке студије показују да су супружници најсрећнији када у браку проведу 365 дана пута три. На узорку од 2.000 људи норвешки научници су закључили да је трећа година брака најидеалнија зато што већина још нема деце, а истовремено се радује проширењу породице.

- Супружници су довољно дуго у браку да упознају мане и врлине партнера и да их прихвате, са њима се саживе и престану да их критикују због недостатака, а ако још немају децу, већину новца троше на властите ужитке. Путују, излазе, купују једно другом поклоне, угађају ситницама. Све је подређено задовољству, а већ су се навикли једно на друго - објашњaвају научници.

Исто истраживање је показало да проблеми у браку углавном искрсавају у петој години, када је све теже успоставити равнотежу између обавеза око деце, каријере и посвећености партнеру. Приоритети супружника се мењају науштрб њиховог интимног односа. Студија је открила да уколико брак потраје до седме године, велика је вероватноћа да ће бити вечан, односно да има одличан потенцијал за дугорочан квалитетан однос.