Љубав не сме да се подразумева

Славица Добросављевић

среда, 26. 06. 2019. у 18:15

Љубав не сме да се подразумева

Depositphotos

Како освежити однос у вези или браку: Емотивна удаљеност се јавља и када се партнери венчају из погрешних разлога. Дешава се да људи с годинама занемаре брак због тога што више времена и енергије инвестирају у друге ствари

Колико пута сте имали утисак да сте се ваш партнер и ви емотивно удаљили? Све мање заједно проводите квалитетно време, готово да је нестала навика да уз дуге разговоре испијате кафу, гледате филмове, путујете, излазите на романтичне вечере, виђате се са пријатељима... Много тога више није као раније. У непрекидној јурњави за животним циљевима и приоиртетима заборавили сте на себе и вољену особу.

Психолог и психотерапеут Светлана Слепчев, за "Живот плус", наглашава да партнери морају непрестано да "инвестирају" у љубав јер до захлађења односа не долази само по себи, већ зато што се превише не труде у вези и фокусирани су на "важније" ствари.

- Често се дешава да људи с годинама занемаре брак због тога што више времена и енергије инвестирају у друге области - новац, успех, друштвени статус, академско усавршавање - сматра наша саговорница. - Више се труде око других циљева уместо да остваре квалитетан партнерски однос. Захлађење настаје и када између партнера од почетка не постоји довољан степен компатибилности или када ступе у брак из погрешних разлога. Рецимо, зато што су усамљени, зато што је особа "добра прилика", зато што је жена остала трудна, зато што се то очекује од ње када је у дугој вези. Или зато што мисле да немају више времена да траже праву љубав, па убеде себе да је особа са којом су тренутно у вези најбоља опција.

До захлађења односа може доћи и након почетног доживљаја заљубљености и занесености, који је често скопчан са сексуалном привлачношћу и нарочито је снажан код особа које су претходно дуго биле усамљене. То се јавља убрзо по уласку у брак или након рођења деце. Партнери могу да се удаље временом, с годинама, ако се мењају у различитом смеру, обично због тога што не разговарају отворено о новим жељама и погледима на везу и живот.

Depositphotos

Заједнички одмор

Али када увидите грешку и схватите да сте емотивно запоставили и себе и партнера, не губите време, већ покушајте да освежите однос јер многе ствари могу поново да вас зближе. Саговорница "Живота плус" саветује како да то учините:

- Сваке недеље направите простор и време за вас двоје - то може да буде одлазак на вечеру, у шетњу, спа-центар... Или проведите вече код куће, али под условом да сте усмерени искључиво једно на друго. То би требало да буде време са јединим циљем - да партнер има вашу неподељену пажњу. Дакле, квалитетно заједничко време. Радите заједно забавне ствари - спремајте храну, гледајте комедије, шалите се, идите у забавни парк. Поставите дугорочне циљеве - инвестирајте новац у нешто, научите страни језик или идите на фитнес. Поделите обавезе у кући како бисте имали више времена за уживање. Решавајте конфликте - заједничке активности и забава неће бити благотворни ако постоје потиснута осећања и нерешени проблеми због којих се свађате изнова.

Лето је можда идеална прилика да окренете лист. Спакујте кофере и отпутујте са дечком или супругом на романтични одмор где ћете подгрејати емоције и страсти.

- Лето је идеално време за путовања, али мислим да је то превише поједностављено схватање да само тада можемо да радимо на партнерском односу. Због чега чекати лето? Понекад људи себе заваравају када размишљају "отићи ћемо заједно на море и то ће нас зближити". Лето и море неће учинити ништа сами од себе. Све зависи од нас и од тога како ћемо искористити заједничко време.

Free image Pixabay

Јасно је да партнерски однос не може увек да буде у фокусу, али није добро ако га занемарујемо превише дуго или често, сматра Светлана Слепчев. Као и у многим другим стварима, важно је пронаћи баланс - ако смо због великих обавеза на послу или болесног, остарелог родитеља морали да ставимо везу или брак у други план, после тога би требало да се потрудимо да надокнадимо то време и пажњу.

Покажите емоције

Ипак, увек је најбоље проблем препознати на време, спречити га пре него што однос са партнером западне у озбиљну кризу.

- То можемо спречити тако што ћемо везу или брак посматрати као животни приоритет. Људи увек на крају нађу времена за оно што им је важно. Изађите из рутине - планирајте и радите заједно ствари које ће учинити ваш живот узбудљивијим. Потрудите се да се партнер осећа посебним - покажите му речима и поступцима због чега сте одабрали да проведете свој живот баш са њим. Свако има потребу да буде сам - дозволите себи и партнеру индивидуалне активности. То ће исто освежити ваш однос тако што ћете се зажелети једно другог. Понекад морамо да се раздвојимо како бисмо пожелели да се састанемо опет.

Психолог Светлана Слепчев наглашава да љубав није довољна сама по себи и зато је потребно да је партнери заједно константно негују:

- Љубав није само осећање. Сви знамо да људи желе да неко ко их воли то и покаже, тако да љубав подразумева и понашање. Најбоље се негује кроз оно што Ерих Фром у својој књизи "Умеће љубави" описује као основне елементе, заједничке свим облицима љубави: брига (активна заокупљеност животом и растом онога што волимо), одговорност (не у смислу дужности, нечега што је наметнуто, већ наш добровољан одговор на потребе другог људског бића), поштовање (способност да особу видимо онаквом каква јесте, да смо свесни њене јединствене индивидуалности).


И на крају познавање. Могу да знам, на пример, да је особа љута, чак и ако то не показује отворено. Али, могу да је познајем још дубље - тада ћу знати да се испод љутње налазе тескоба и забринутост, усамљеност или кривица. Да је њена љутња манифестација нечег дубљег, и видећу је као тужну, збуњену или уплашену, то јест као особу која пати, а не као љутиту.

Free image Pixabay


ВЕШТИНА РАЗУМЕВАЊА

Рад на емотивном односу подразумева три важне вештине:

Способност да разумемо своје и партнерово понашање, шта је томе узрок и које су последице, као и способност да учимо из сопствених грешака. Заједништво - могућност да препознамо своје емотивне потребе и потребе партнера. Разумевање да су потребе оба партнера једнако важне и обострана жеља да се повећа вероватноћа да оне буду задовољене. Емоционална регулација - Способност да управљамо својим емоцијама и толеришемо непријатна осећања, уместо да реагујемо импулсивно и правимо драму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације