АПЕТИТ и лептирићи у стомаку не иду заједно. Када се заљубимо, не морамо ни да једемо, јер имамо довољно духовне хране. Али, британски научници су закључили и да ово стање често блокира или "слуђује" чуло укуса. Оно заправо не ради како би требало, па заљубљена особа може да поједе и нешто апсолутно нејестиво, а да не одреагује. Или да слатко јело доживи као слано и обрнуто. Тотална збрка је врло реална у том стању.

Истраживачи из Лондона су до тог сазнања дошли на основу студије коју су спровели, када су закључили да снажна заљубљеност доводи до тога да понекад не разликујемо укусе, за шта су криви хаотични хормони. Јер, објашњавају научници, они утичу не само на метаболизам, стрес и нервозу, већ праве и застој у раду чула укуса.

Током студије, испитаницима оба пола је мерен ниво тестостерона и окситоцина (одговорних за препознавање укуса код заљубљених) у тренутку док су испробавали различите намирнице. Испоставило се да је ниво хормона био у опадању, што је директни одговор на питање зашто чуло укуса код занесених особа не ради као уобичајено.