Од 23. марта Сатурн улази у Водолију. У овом знаку ће се, привремено, задржати до јула ове године. Потом ће се, још једном, вратити у Јарца да би из њега, дефинитивно, изашао половином децембра ове године. У Водолији ће остати све до 2023. године.

Шта нам доноси овај важан планетарни транзит?

Многи верују да је Сатурн лоша планета која симболише муку, невољу и несрећу. Зову га планетом карме и судбине. Тамо где се он налази, у нашем наталном хороскопу, ту је позорница наших препрека и страдања. Међутим, често се занемарује да је он, заправо, велики учитељ, али онај који нам дели болне лекције, некад и небројено пута изнова и изнова, све док не савладамо задатак. Онда када увидимо шта је то што је потребно да променимо и урадимо на други начин, често непријатан, следи резултат који може да буде у виду огромне награде. Једном речју, Сатурн је планета чије се тумачење заснива на систему сетве и жетве, па се може рећи да је његова филозофија уткана у сваки делић нашег бића, јер, човеково битисање на земљи је саткано у квалитету интеракције између његове и космичке (божанске) свести.

Пошто ова планета леди и кочи свако поље и астролошки знак на који наиђе, већина љубитеља ове науке верује да је пред Водолијама црни период. Међутим, није баш тако. Дејство Сатурна пре свега зависи од природе знака у коме борави. Ако се нађе у знаку чија је основна симболика у колизији са захтевима које Сатурн диктира, онда о овој планети можемо да говоримо као о злоћудној. Али, ако он пролази кроз знак који поседује енергију компатибилну са његовим основним принципима, онда о овој планети не можемо говорити као о злослутном веснику црне судбине.

Сатурн се у знаку Водолије осећа као на свом терену. Природан спој хуманости (Водолија) и праведности (Сатурн) подариће припадницима овог знака шансу да реализују све што су посејали, као и да ревидирају своје ставове и тежње. Ово је судбински период за њих. Сви који су рођени у знаку Водолије, као и они којима је овај знак у наталном хороскопу наглашен, у наредне три године пролазиће кроз низ искушења и тестова који неће бити лаки. Од умерености и стрпљивости (Сатурн) зависи исход његовог пролаза. Сваком проблему је потребно приступити с радошћу, јер Сатурн даје шансу да се заслужи награда која мења живот.

Уколико спремно и мудро дочекају ову планету, Водолије могу побрати најслађе плодове свог стрпљења и труда. Често се занемарује чињеница да је највећа награда коју дејство неке планете може да донесе управо под утицајем Сатурна. Ефекти његовог дејства увек касне, па отуд и изрека "правда је спора, али достижна", која најсликовитије описује природу ове планете.

Тамна страна Сатурна се огледа у суровости којом кажњава недисциплину. Он враћа на почетак све док се лекција добро не савлада. Нису реткост људи које приметно прате малер и несрећа. Из астролошког угла гледано, то је школски пример дејства ове планете када неко, у незнању, упорно покушава нешто што му рођењем није дато. Сатурн је планета судбине и његова је улога да, ако треба и присилно, особу врати на прави пут.

Због тога, драге Водолије, уколико сте спремне на жртвовање, одрицање и максималну дисциплину, немате разлога за страх. Сатурн је према вама благонаклон јер је, у традиционалној астрологији, владар вашег знака (а у западној сувладар). То владарство говори о томе да вам је присуство његовог принципа компатибилно с основном природом вашег знака. Ипак, припремите се на тежак период, који ће у неким тренуцима можда деловати и безнадежно. Не заборавите, сегмент живота који вам је најпроблематичнији је управо ваше поље сетве, које ће, ако се добро потрудите, постати поље ваше животне жетве.


Искушења и за Бика, Лава и Шкорпију

На општем плану, улазак Сатурна у Водолију у први план избацује особе које су рођене и у знаку, Бика, Лава и Шкорпије. У питању је прилично непријатан склоп фиксног принципа који не трпи промене, а коме ће Сатурн натоварити сијасет задатака и проблема који захтевају прилагођавање, прихватање и одрицање. Непријатни задаци могу деловати непремостиво. Ипак, оно што савладамо под упливом сатурновске енергије, на крају може бити награђено признањима чији ће се ефекти осећати до краја живота.